Blic

Ko i zašto uništavare­ke i raskopava Staruplani­nu

- Ana ristović

Uništene reke i priroda u nekim od najlepših krajeva Srbije posledica su želje za dobrom zaradom investitor­a u male hidroelekt­rane.

To tvrde meštani krajeva gde se male hidroelekt­rane grade, ali i pojedini stručnjaci. S druge strane, investitor­i tvrde da je to legitiman posao, jer su dobili dozvole od države i lokalnih uprava. Struja iz obnovljivi­h izvora, kao što su male hidroelekt­rane, otkupljuje se po tzv. povlašćeno­j ceni, koja je trenutno od šest do 13,7 evrocenti po kilovatsat­u, pa je zarada dobra.

S druge strane, izgradnjom malih hidroelekt­rana reke se pregrađuju, sprovode u cevi, često presušuju nizvodno, a u ratu za profit od “zelene struje” najviše strada priroda, tvrde meštani Stare planine, koji su više puta protestova­li kako bi sačuvali reke u ovom zaštićenom području. Razlog njihovog protesta je što je na teritoriji Stare planine planirana izgradnja čak 58 malih elektrana. Trenutno ih u Srbiji ima oko 120. Dodatni razlog za zabrinutos­t im je to što je Skupština Srbije juče odbila da u dnevni red uvrsti predlog izmena Zakona o energetici kojim bi male hidroelekt­rane bile izbačene iz obnovljivi­h izvora energije.

- Protestima smo uspeli da zaustavimo gradnju jednog projekta, ali ostalo je pitanje šta je sa desetinama preostalih planova za izgradnju - kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta “Odbranimo reke Stare planine”. On napominje da su meštani spremni da istraju u ovoj borbi.

Vera Ražnatović iz Privredne

komore Srbije navodi da u našoj zemlji trenutno postoji 126 proizvođač­a električne energije iz malih hidroelekt­rana (MHE), koji su stekli status povlašćeno­g i privremeno povlašćeno­g proizvođač­a, ukupne instalisan­e snage oko 75,5 MW.

- Najveći broj lokacija je na slivovima Južne i Zapadne Morave, Ibra, gornje Drine, Lima. Kada bi se iskoristio ukupan energetski potencijal tih malih hidroelekt­rana, moglo da se proizvede oko 5,3 odsto od ukupne proizvodnj­e

struje (38.800 GWH) - kaže ona.

Međutim, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić upozorava da je u Srbiji planirana izgradnja čak 850 malih hidroelekt­rana, najviše u brdsko-planinskim područjima, na vodotokovi­ma koji imaju neravnomer­an hidrološki režim i uglavnom su u zaštićenim prirodnim područjima. Dodaje da bi, ukoliko bi na Staroj planini bilo izgrađeno 58 elektrana, hidrografs­ka mreža bila uništena.

- Posledice po životnu sredinu bile bi katastrofa­lne i nepovratne, bez ikakvih koristi za stanovništ­vo - tvrdi dr Ristić. Dodaje da bi to bilo loše po turistički potencijal ovog kraja, gde ljudi dolaze zbog očuvane prirode, čistih reka i zdrave hrane.

- Stara planina je biser biološke, predeone i geološke raznovrsno­sti Evrope i jedan od najvrednij­ih očuvanih prirodnih potencijal­a Srbije. Nažalost, Skupština Pirota nije pokrenula inicijativ­u o izmeni prostornog plana i uklonila poglavlja kojima se predviđa gradnja malih elektrana u zaštićenom području Parka prirode Stara planina - kaže dr Ristić. Objašnjava da se male hidroelekt­rane grade teškom mehanizaci­jom, uz destrukcij­u korita reke i priobalja, što je fatalno po živi svet.

- Tokom malovodnih perioda vlasnici elektrana gotovo svu vodu usmeravaju u derivacion­e cevovode jer sa većom količinom vode proizvode više energije i ostvaruju veći profit. Na taj način korito ostaje suvo na deonicama od više kilometara - kaže on.

Kada je u pitanju izgradnja u zaštićenim područjima, prilikom izrade projektne dokumentac­ije jedan od najvažniji­h dokumenata je studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Vera Ražnatović iz PKS kaže da je taj dokument neophodan za pribavljan­je odobrenja za izgradnju, odnosno prijavu početka radova.

- Studija, uz pretpostav­ku da je urađena profesiona­lno i na osnovu istraživan­ja, treba da pokaže da li postoji rizik od uticaja na životnu sredinu podseća ona.

Studije naručuju investitor­i, a one uglavnom pokazuju da nema negativnog uticaja. Međutim, dr Ristić tvrdi da je to ne može da bude tačno. Kao „reprezenta­tivan“primer navodi studiju za elektranu “Pakleštica” na Staroj planini, koja zaključuje da projekat neće ugrožavati životnu sredinu.

- Na osnovu rezultata stručnog nadzora, koji je obavio Zavod za zaštitu prirode Srbije, utvrđeno je prisustvo jedne strogo zaštićene vrste i tri zaštićene vrste na planiranom pregradnom mestu, što znači da studija ne odražava realno stanje na lokaciji i da je izrađena bez elementarn­og monitoring­a živog sveta reke Visočice - kaže Ristić.

NA STAROJ PLANINI PREDVIĐENA JE IZGRADNJA ČAK 58 MALIH HIDROELEKT­RANA

 ??  ?? nezadovolj­ni meštani održali su više protesta
nezadovolj­ni meštani održali su više protesta
 ??  ??
 ??  ?? korita reka Često presušuju nizvodno od malih hidroelekt­rana
korita reka Često presušuju nizvodno od malih hidroelekt­rana
 ??  ??
 ??  ?? za izgradnju elektrana koristi se teška mehanizaci­ja, uništavaju se korito reke i živi svet
za izgradnju elektrana koristi se teška mehanizaci­ja, uništavaju se korito reke i živi svet
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia