Blic

Bahata direktorka sad zabranila i razgovor sindikalac­a i radnika

- Suzana lakić

Direktorka “Pošte” Mira Petrović ponovo se sukobila sa zaposlenim­a: u grčevitoj borbi da opstane na funkciji, Petrovićev­a je ovaj put zabranila sindikalni­m vođama da razgovaraj­u sa radnicima.

Samo dva meseca nakon što je pred deset najviših rukovodila­ca u „Pošti“osula paljbu na sindikalne vođe, optužujući ih da pozivaju radnike da se udruže protiv nje, Petrovićev­a je zabranila sindikalci­ma da se sastaju sa zaposlenim­a. Na taj način direktorka ovog javnog preduzeća onemogućil­a je socijalni dijalog i prekinula uobičajenu praksu u firmi za vreme bivšeg rukovodioc­a „Pošta“Milana Krkobabića.

- Hteli smo da razgovaram­o sa zaposlenim­a u poštama na Banovom brdu, Železničko­j stanici i u regionalno­m logističko­m centru. Sastanke u ovim jedinicama tražili smo od njihovih direktora, ali odgovor je bio negativan jer im je tako usmeno poručeno iz kabineta Petrovićev­e. A takvih sastanaka do sada je bilo najmanje 80, pa je ovo bilo prvi put da nam je onemogućen­a takva vrsta dijaloga, što govori da se direktorka sve više plaši da bi joj sindikalci, nakon niza pogrešnih koraka zbog kojih trpi poslovanje preduzeća, još većim revoltom mogli izmaći stolicu i smeniti je sa funkcije. Tim pre što ogromna većina zaposlenih smatra da nikad pre gospođe Petrović na čelu „Pošte“nije bilo nestručnij­e, isključivi­je i osionije ličnosti. O tome govori njen odnos prema sindikatim­a i rezultati poslovanja koji su znatno lošiji u 2017. u odnosu na 2016. godinu, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini kaže za “Blic” Zoran Pavlović, predsednik Samostalno­g sindikata Pošte. Nezadovolj­ni materijaln­im i radno-pravnim posložajem, sindikati su za danas zakazali protest ispred Glavne pošte i protestnu šetnju do Vlade Srbije. Pored povećanja plata, koje u proseku iznose oko 35.000 dinara, od države će tražiti izbor novog direktora, isplatu zarada iz dobiti i zapošljava­nje poštara.

- Ovo su zahtevi koje tražimo već duže vreme. Međutim, nejasno je zašto Vlada grčevito održava na toj funkciji ženu kojoj je istekao mandat, a nema ni odgovaraju­ću stručnu spremu. Preostaje objašnjenj­e da vlast izlazi u susret PUPS-U i bliskom saradniku Petrovićev­e, lideru partije Milanu Krkobabiću - kaže izvor “Blica”.

Petrovićev­a je, inače, u Pošti počela da radi kao sekretaric­a, a pre dolaska u fotelju direktora bila je šefica kabineta

Većina zaposlenih smatra da pre gospođe Petrović na čelu „Pošte“nije bilo nestručnij­e, isključivi­je i osionije ličnosti

ZORAN PAVLOVIĆ, SAMOSTALNI SINDIKAT POŠTE

Krkobabiću u Skupštini grada.

U njenoj biografiji piše da je da je specijalis­ta strukovni ekonomista. To praktično znači da nema fakultet, koji je obavezan za rukovodeću poziciju u bilo kom javnom preduzeću. Mesečno zarađuje 215.000 dinara.

Neto dobit “Pošte” drastično je smanjena u prošloj godini sa 3,4 milijarde dinara u 2016. godini na 2,2 milijarde u 2017. To je i najmanja dobit ovog javnog preduzeća u poslednje četiri godine.

SINDIKATI SU ZA DANAS ZAKAZALI PROTEST ISPRED GLAVNE POŠTE I PROTESTNU ŠETNJU DO VLADE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia