Blic

„THE CURE“KONAČNO U SRBIJI!

Na zadovoljst­vo publike u regionu i gostiju iz celog sveta ovaj bend će nastupiti 4. jula na Petrovarad­inskoj tvrđavi.

- Dunja Đorđević

Jedan od najvećih bendova u istoriji popularne muzike konačno stiže u Srbiju! Nakon što su ove godine rasprodali Hajd park za 65.000 posetilaca u Londonu, vest da će rok giganti „The Cure“iduće godine krenuti na jubilarnu i možda poslednju turneju povodom neverovatn­ih 40 godina postojanja benda, nedavno je odjeknula širom sveta. Čuveni „Guardian“povodom ovog velikog jubileja navodi da je u pitanju bend koji je „protutnjao kroz osamdesete onako kako su ‘Bitlsi‘ protutnjal­i kroz šezdesete ili Bowie kroz sedamdeset­e, divlje kreativni, konstantno se menjajući“, dok kultni NME njihov nedavni koncert opisuje kao

„čistu perfekciju“velikog rok benda koji je “na vrhuncu svog umeća”, nazivajući ih „božanskim genijima“.

„The Cure“će sledeće godine biti apsolutni hedlajneri na malom broju najvećih i najvažniji­h evropskih festivala, te su karte prvih objavljeni­h datuma za 2019. planule u rekordnom roku. Na lično insistiran­je benda, Exit, trenutni nosilac evropske šampionske titule, našao se među odabranim festivalim­a, pa će na zadovoljst­vo domaće publike, kao i gostiju iz celog sveta, „The Cure“prvi put u Srbiji i regionu nastupiti 4. jula na Petrovarad­inskoj tvrđavi.

Na juče održanoj konferenci­ji za novinare, Dušan Kovačević, osnivač Exita, naveo je da nije lako bilo doći do benda sa vrha liste želja svih velikih festivala.

- Svake godine od osnivanja Exita slali smo ponudu za The Cure, a paradoksal­no, baš u trenutku kad su po svim svetskim medijima na vrhuncu karijere i kreću na najtraženi­ju turneju iduće godine, desilo se da se oni jave nama!

Naš čuveni rok kritičar Dragan Ambrozić je dodao da je u pitanju neverovatn­a vest, te da “od velikih bendova iz te generacije kod nas nisu bili samo ‘The Cure‘ i U2. Sa velikom sigurnošću se može reći da je u pitanju jedan od najznačajn­ijih koncerata u istoriji Exit festivala, kao i jedno od najvažniji­h gostovanja u Srbiji ikada”.

Budući da se radi o turneji sa malim brojem datuma i imajući u vidu da se radi o bendu koji slušaju stotine miliona fanova iz nekoliko generacija, očekuje se da ulaznice za njihove koncerte budu najtraženi­je za 2019. godinu, što potvrđuju već rasprodati koncerti svega nekoliko sati od lansiranja ulaznica! To se upravo desilo u Irskoj, gde je nedavno nastao opšti haos kada je objavljeno da će „The Cure“nastupati iste noći u Dablinu kada i „Metallica“, ali na drugom velikom open-air koncertu. Fanovi su ubrzo pali u još veći očaj jer su „The Cure“uspeli da svoj koncert odmah rasprodaju, i to za samo par sati!

„The Cure“važe za bend koji uživa u svakom izlasku na scenu, a „Rolling Stone“ocenjuje njihov nedavni koncertni spektakl pred 65.000 fanova u Londonu kao retko intiman za događaj te veličine. Bilo da sviraju na festivalu ili samostalno, set liste im se protežu kroz celu karijeru zbog čega im nastupi uvek traju od dva do tri sata, pa će i nastup na Exitu biti istinski koncertni spektakl sa najvećim hitovima kao što su „Friday I’m in Love“, „Lovesong“, „Pictures of You“, „In Between Days“, „Boys Don’t Cry“, „Close to Me“, „Love Cats“, „Just Like Heaven“... U isto vreme zavodljivi, kontroverz­ni i emotivni, spajajući postpank, indi i alternativ­ni rok, tokom četiri decenije „The Cure“prodali su na desetine miliona albuma, izdali 40 singlova, održali 1.500 koncerata, najavljuju­ći čak i novi album uskoro. Uticali su na formiranje goth roka, iako oni sami to nisu. Uticali su na Adele, Rihannu, „Manic Street Preachers“, „Massive Attack“, „Nine Inch Nails“, „Mogwai“, Franka Oceana i druge žanrovski svetlosnim godinama udaljene izvođače, dok su oni sami ostali neponovlji­va pojava na muzičkoj sceni. To je recept za besmrtnost ovog benda čiju postavu čine Robert Smith, Simon Gallup, Jason Cooper, Roger O’donnell i Reeves Gabriels.

 ??  ?? Spremni Da zapevaju pred Srpskom publikom i time obeleže 2019. godinu na našim prostorima kada je muzika u pitanju „THE CURE“IDUĆE GODINE KREĆE NA JUBILARNU I MOŽDA POSLEDNJU TURNEJU
Spremni Da zapevaju pred Srpskom publikom i time obeleže 2019. godinu na našim prostorima kada je muzika u pitanju „THE CURE“IDUĆE GODINE KREĆE NA JUBILARNU I MOŽDA POSLEDNJU TURNEJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia