Blic

Zamku Jokiću

VEČERAS DOČEKUJU GOSTE IZ DENVERA Marjanović je bio izuzetan u predsezoni sa 60 poena za samo 51 minut na terenu. Bjelica debituje za Sakramento na domaćem terenu sa „džezerima“iz Jute.

- Aleksandar Pijevac

U noći između utorka i srede počela je nova sezona NBA lige, ali našu košarkašku javnost više interesuju mečevi drugog dana. Tada će na teren da izađu svi srpski igrači osim povređenog Bogdana Bogdanović­a, koji se oporavlja od operacije kolena i koji će se vratiti za dve-tri nedelje najkasnije. Derbi se igra u “Stejpls centru”, gde Los Anđeles Klipersi dočekuju Denver predvođen Nikolom Jokićem. Miloš Teodosić je, i pored informacij­a da će ga se klub odreći, ipak ostao među Klipersima, ali pitanje je da li će biti i među 12 igrača koji će se skinuti za večerašnji meč. Kapiten “orlova” je u predsezoni dosta kuburio sa povredama, a ima i veliku konkurenci­ju na svojoj poziciji.

S druge strane, Boban Marjanović je i pored skromnog poverenja trenera Doka Riversa pokazao da će biti ozbiljno oružje Klipersa u novoj sezoni. Srpski centar je, verovali ili ne, ima više postignuti­h koševa (60) nego minuta na parketu (51). Bobi je na prvoj utakmici igrao nepun minut, da bi na naredne četiri bio nezaustavl­jiv u napadu. Prosečno je beležio 12 poena po meču (10 minuta po meču), a imao je i 33 skoka i samo sedam promašaja iz igre. Recimo, protiv Makabija je šutirao 9-11 za 18 poena i 12 uhvaćenih lopti. Trener Rivers se pokazao kao tvrdoglav kada je Marjanović u pitanju i bez obzira na odlične partije našeg košarkaša, često ga je hladio i po nekoliko utakmica u nizu.

Što se Nikola Jokića tiče, ovo je sezona u kojoj bi trebalo da potvrdi da vredi 30 miliona dolara po sezoni. Nikolu je novi ugovor preko noći iz vunderkind­a prekomando­vao u vođu tima i igrača koji će na svoja 23 godine stara pleća morati da preuzme odgovornos­t i kada se pobeđuje i kada se gubi. Jokić je rekao da mu je sve jasno i da zna šta bi trebalo da radi.

- Spreman sam za novu ulogu. Imamo dobar, mlad tim i vreme je da se plasiramo u plej-of. Sve manje od toga je neuspeh - poručio je Jokić.

On je u predsezoni imao problema sa povredom prsta, ali je i pored toga u proseku igrao 20 minuta po meču. Trudio se da izbegava jače kontakte kako se povreda ne bi pogoršala, a najbolji meč je odigrao u pobedi protiv Los Anđeles Lejkersa (113:11), kada je u svom stilu, sa pola snage, ubacio 20 koševa. Takođe, protiv Čikaga je trojke šutirao 3-4.

Druga srpska kolonija pored LA je u Sakramentu, gde su Bogdanović i Nemanja Bjelica. Bogdan je, kao što smo napisali, povređen i lagano se vraća, dok je Bjelica debitant u dresu Kingsa. Bivši košarkaš Minesote se odlično snašao u novoj sredini i pokazao je da će biti šesti čovek.

Bogdan Bogdanović je povređen i neće se vratiti na teren tri nedelje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia