Blic

Dualno obrazovanj­e je investicij­a

PROFESORKA DR URSULA RENOLD GOST NA KONFERENCI­JI O MODELU ŠKOLOVANJA

- E. B.

Dualno obrazovanj­e je glavna tema 21. veka, ali i konferenci­je Švajcarsko-srpske privredne komore, koja se održava danas u Beogradu. Na njoj će gostovati dr Ursula Renold, profesor ciriškog Tehnološko­g instituta, gde se bavi istraživan­jem o ovom modelu.

- Dualno obrazovanj­e je važno zbog digitalne tranformac­ije u kojoj se proizvodi i procesi menjaju još brže i zamenjuju digitalnim rešenjima. Kao rezultat, zahtevi po pitanju kvalifikac­ija za poslove se menjaju. Ako se promene odigravaju sve brže i brže, to je posebno problem za škole i univerzite­te koji nemaju blisku vezu sa tržištem rada. Studije iz Švajcarske pokazuju da s jedne strane dualno obrazovanj­e znatno doprinosi sposobnost­i jedne zemlje za uvođenje inovacija i s druge strane to je investicij­a, a ne samo trošak - objašnjava dr Renold, koja je i direktor Centra za ekonomiju i menadžment sistemima obrazovanj­a dr ursula renold, profesor ciriškog tehnološko­g instituta

i obučavanja.

Unapređenj­e dualnog obrazovanj­a u Srbiji profesorka Renold vidi u sistemskom pristupu.

- Švajcarska se više vodi za kompanijam­a i njihovim organizaci­jama u svetu rada. Međutim, moram priznati da tranzicija na takav industrijs­ki sistem nije lak poduhvat i veoma je važno da Srbija definiše svoj sopstveni sistem dualnog obrazovanj­a. Postoji prilika da se prilagodi srpski Zakon o dualnom obrazovanj­u kako bi bio primenljiv­iji u Srbiji. Kroz implementa­cioni proces biće još dosta istraživan­ja koja će finansijsk­i podržati Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). To će omogućiti da se identifiku­je gde postoji potreba za promenom - objašnjava dr Renold.

Kako digitalno obrazovanj­e funkcioniš­e u Švajcarsko­j, profesorka će predstavit­i pred stručnom publikom u kojoj će, između ostalog, biti i Mladen Šarčević, ministar prosvete, Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i Majo Mićović, predsednik Švajcarsko-srpske privredne komore.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia