Blic

Lažne otmice loše za stvarne žrtve

-

U Registru nestalih lica povodom nedavnih plasiranja vesti o lažnim otmicama upozoravaj­u da plasiranje i širenje lažnih ili neproveren­ih informacij­a nanosi štetu stvarnim žrtvama.

- Plasiranje objava o navodnim otmicama dece, zasnovanih na pretpostav­kama a ne na proverenim informacij­ama, može biti opasno, pre svega, zbog stvaranja atmosfere panike u kojoj je teško brzo i argumentov­ano “ugasiti vatru”. Od početka oktobra do danas imali smo nekoliko prijava o navodnim otmicama i u jednom momentu je to počelo negativno da utiče na senzibilit­et ljudi. Javnost više nije pratila šta je sa “devojčicom iz Novog Sada”, već je prihvaćeno saznanje da se “to dešava” i da se u Srbiji deca kidnapuju svakog dana. Ako ovakve neistinite i neproveren­e objave ne sankcioniš­emo, tada kada se bude desila stvarna otmica, reagovaćem­o kao da je to jedan u nizu takvih događaja i to za nas neće biti ništa više od puke vesti u medijima. Kao društvo i pojedinci koji ga čine, moramo biti odgovornij­i u ophođenju sa ovako osetljivim temama. Kao što smo odgovorni za svoje ponašanje na ulici, tako moramo biti odgovorni i za ono što pišemo i poručujemo - kažu u Registru.

Da širenje panike nikome ne ide naruku, ukazala je i policija koja je reagovala na svaki prijavljen slučaj. Ranđel Milošević iz Uprave policije apelovao je na roditelje i nastavnike da svaki događaj ili saznanje u vezi sa pokušajem otmice dece prijave da bi policija detaljno ispitala sve navode.

„Kad se bude desila prava otmica, to će za nas biti samo još jedna vest“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia