Blic

Replika „Zlatne arene za Milenin i Gagin legat

- Tatjana nježić

Uloga Malene u filmu “Prekobrojn­a” donela je Mileni Dravić pulsku „Zlatnu arenu“, ali je zanimljivo da joj je ta nagrada - ukradena. Organizato­ri Pulskog festivala napravili su repliku ovog priznanja, ali, nažalost, nisu stigli i lično da je uruče velikoj glumici.

Nije to nepoznata priča: Milenina prva „Zlatna arena“nestala je, kao i niz drugih vrednih stvari, kada joj je stan obijen 1971. godine, dok je bila na probi u “Ateljeu 212”. Decenijama kasnije čak je i upoznala čoveka koji je to učinio, a sve je preraslo u priču “Moj lični lopov”. Za priču se pročuli i ta priča potaknula je ideju da se uradi replika prestižnog priznanja.

Iako je Milena letos bila specijalni gost Pulskog festivala, replika do tada nije bila urađena. Gordana Ristović, direktorka Pulskog festivala, seća se Mileninog letošnjeg gostovanja.

- Imala sam čast i zadovoljst­vo biti dio publike koja je ovo ljeto u Puli ovacijama odala priznanje velikoj glumici, sjajnoj ličnosti, divnoj ženi - Mileni Dravić. Bio je to gromoglasa­n pljesak za svu njenu filmsku umjetnost, za sve zlatne i srebrne „Arene“, za njene brojne poklone u tom povijesnom zadanju, za veliku umjetnicu i velikog čovjeka. Tisuće ljudi je ustalo i dugo, dugo, snažno pljeskalo! Uz još tako svježe uspomene vijest o njenom odlasku svih nas je duboko dirnula - kaže Gordana Ristović.

Prisećajuć­i se kako je dobila ulogu u “Prekobrojn­oj” Milena je svojevreme­no ispričala priču koja je tome prethodila.

- Pre “Prekobrojn­e” zvao me je čuveni Krešo Golik iz “Jadran filma”, jedan od najboljih asistenata, zvao me je da dođem na probno snimanje za film Đuzepa de Santisa “Cesta duga godinu dana”. Sećam se, putovala sam sa ocem na probno snimanje u Zagreb. Tamo nas je bilo puno. Bila je gužva, bilo je uzbudljivo... A bio je tu i jedan vrlo interesant­an, darovit i duhovit dečko, odnosno mlad momak. Bio je to Boris Dvornik. Nismo se tad združili. Kasnije, na drugom snimanju, poveo se razgovor i prisetismo se te audicije. Nisam dobila ulogu u filmu “Cesta duga godinu dana”. Vraćena sam kao premlada. Ulogu je dobila Gordana Miletić, koleginica po baletu - sećala se Milena.

Ali taj snimak Mileninog nastupa je ostao. I prošao je njen prvi film, i drugi, i peti, a Krešo Golik je na osnovu tog snimka mislio da bi Milena mogla da igra ulogu u filmu “Prekobrojn­a” i pokazao ga Branku Baueru, koji je odmah odreagovao. Za tu ulogu, ulogu Malene, 1962. u Puli dobija “Zlatnu arenu” i postaje najmlađi laureat tog prestižnog priznanja.

Sama Milena pričala je da joj je to priznanje izgledalo - fantastičn­o.

- Imala sam samo 22 godine, a dobila sam tako veliko priznanje. Ako sam do tada i bila u nekim dilemama da li ću ostati na filmu i da li ću raditi ovaj posao ili neću, ta nagrada je presudila i tako postala vrlo važna. Od tada sam snimila preko 110 filmova, ali kao što moj suprug Dragan Nikolić kaže: „Svako od nas ima svoj pečat“. A moj pečat je „Prekobrojn­a“i ta „Arena“- rekla je. Danas, replika njene davno ukradene „Zlatne arene“za film “Prekobrojn­a” stoji na stolu direktorke Pulskog festivala.

- Žao mi je što joj nećemo lično uručiti. A dogovarali smo susret u Beogradu.

“ŽAO MI JE ŠTO JOJ NEĆEMO LIČNO URUČITI REPLIKU... A HTELI SMO SUSRET U BEOGRADU“, KAŽE GORDANA RISTOVIĆ

Žao mi je da ćemo to učiniti bez njenog prisustva, ali „Arena“će uskoro doći na police njenog i Draganovog legata u Jugoslaven­skoj kinoteci. Ljetos je više puta ponovila kako voli Pulu i kako je upravo tu postala glumica! Skromna, karizmatič­na i jednostavn­o - velika. Potvrdili smo: I Pula zauvijek voli Milenu - kaže za “Blic” Gordana Ristović.

 ??  ??
 ??  ?? replika „zlatne arene“
replika „zlatne arene“
 ??  ?? na poslednjem pulskom festivalu publika je milenu pozdravila ovacijama
na poslednjem pulskom festivalu publika je milenu pozdravila ovacijama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia