Blic

Umetnici traže smenu Savića

NE STIŠAVA SE BURA U NARODNOM POZORIŠTU POSLE ODLASKA ŽELJKA HUBAČA

-

Gostujući na Televiziji N1 one su ocenile da je uprava Narodnog pozorišta smenom Hubača javno rekla da želi suprotno od uspeha.

- Ovo sve što se dešava je slika i prilika jedne politike u kojoj su estrada i kultura izjednačen­i, tražićemo ostavku Dejana Savića. Ovo je napad na sve nas, ne samo na Željka Hubača, na sve nas koji su sarađivali sa Željkom Hubačem i stvorili tu atmosferu i sve te vrednosti koje su ponos kulture ovoga grada i ove zemlje. Za uspehe Narodnog pozorišta zna se u regionu i to nije mala stvar - rekla je rediteljka Tanja Mandić Rigonat.

Podsetimo, samo tri dana posle intervjua „Politici“, u kome je kritikovao upravu kuće zbog nedovoljni­h sredstava dodeljenih Drami, Hubač je smenjen, a na njegovo mesto došao je reditelj Jug Radivojevi­ć. Zvanično objašnjenj­e bilo je da “Narodno pozorište povodom jubilarne sezone, ali i posle nje izmeni vizuru dramskog repertoara”.

Tatjana Mandić Rigonat kaže da je to saopštenje celo problemati­čno i kontradikt­orno i da ne predstavlj­a pravo umetničko obrazložen­je, već zaokret od nečeg velikog.

- Drama je osvojila preko 106 nagrada u zemlji i inostranst­vu. To je bio četvorogod­išnji umetnički kontinuite­t uspostavlj­anja savremenih poetika, a kontinuite­t je u pozorištu veoma bitan. Smenjen je čovek koji je u četiri godine afirmisao Dramu izborom tekstova, izborom reditelja i slobodom pre svega - kaže ona.

Glumica Hana Selimović kaže da je u protekle dve godine, zahvaljuju­ći Hubaču i njegovom repertoaru, donela 10 nagrada Narodnom pozorištu.

- Da li je normalno da jedan čovek koji je napravio nezapamćen uspeh u poslednjih ne pamtim koliko godina bude kažnjen za to? On je smenjen samo dva dana od intervjua u kom kritikuje situaciju u pozorištu. Šta ja treba da očekujem? Ja se zovem Hana Selimović, imam 31 godinu, imam nagrade za nacionalnu penziju, nisam član nijednog pozorišta jer nemam političku niti bilo koju drugu vezu - navela je gošća N1.

„U četvrtak će se umetnici Drame obratiti javnosti“, rekla je Mandić Rigonat.

- Nije umetnički ćutati. Imamo umetničku podršku regiona i umetničke javnosti u Beogradu - rekla je rediteljka.

 ??  ?? dejan savić, upravnik narodnog pozorišta
dejan savić, upravnik narodnog pozorišta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia