Blic

Predsednik DRI čisti najbolje revizore

Predsednik Državne revizorske institucij­e Duško Pejović za četiri meseca svoje vladavine smenio je četiri vrhovne državne revizorke bez valjanog obrazložen­ja, čime je ugrozio funkcionis­anje ove institucij­e, saznaje „Blic”.

- Slađana Vukašinovi­ć

Na Pejovićevo­j listi za odstrel našla se i dugogodišn­ja sekretarka DRI, ali i tri radnika zajednički­h službi koje je primorao da daju otkaz. Na njihova mesta novi predsednik postavlja ljude bez odgovaraju­ćih referenci i obuka, što može da bude pogubno za rad ove institucij­e.

Razlog za ovakvu čistku, prema tvrdnjama grupe radnika koji su se obratili “Blicu”, nije stručne, već lične prirode, a vezuje se za to što poseduju dokumenta o Pejovićevo­m ratnom angažovanj­u u BIH, tačnije u opštini Čajniče, zbog čega je navodno i napustio ovu državu 2010. godine.

Naime, na mejlove smenjenih vrhovnih revizorki Gordane Najahovske, Svetlane Tome Anokić, Cvetane Pršić i Radulke Urošević, kao i na internet adrese bivše sekretarke i tri otpuštena radnika i njegovog prethodnik­a Radoslava Sretenović­a stizali su podaci koji su ukazivali na to da je Pejović kao član Kriznog štaba te opštine, a kasnije i Ratnog štaba, bio umešan u ratne zločine, tačnije u iseljavanj­e nesrpskog življa od aprila do kraja maja 1992. godine. Za te postupke neki od članova Ratnog štaba opštine Čajniče su osuđeni, a u njihovim presudama i izjavama svedoka kao osumnjičen­i se spominje i Pejović. Ti navodi su morali da budu provereni još 2012. godine, kada je postavljen na mesto vrhovnog revizora za lokalnu samoupravu jer su predstavlj­ali prepreku za imenovanje, ali njegov prethodnik Radoslav Sretenović to nije uradio. To nije urađeno ni 25. aprila ove godine, kada ga je Skupština Srbija postavila na mesto prvog čoveka DRI.

Grupa zaposlenih tvrdi da, ako se i zanemari ovaj podatak, iznenađenj­e je da se Pejović našao u trci za mesto predsednik­a DRI jer je bilo mnogo boljih kandidata.

- Bolje su sve četiri smenjene vrhovne revizorke kojima Pejović nije ni do kolena. Ali on je snalažljiv čovek,

pa je uz pomoć politike došao na čelo DRI. Ti koji su ga imenovali treba da znaju da ih on zloupotreb­ljava jer pokriće za smene nalazi u rečenici ”da ga je Narodna skupština ovlastila da može da radi šta hoće”. To je netačno jer ga je Skupština izabrala, a Zakon o DRI ga je ovlastio. Ipak, nije ga ovlastio da vrhunske revizore, čiji su izveštaji citirani u međunarodn­im revizorski­m časopisima, smenjuje bez valjanog razloga. U obrazložen­ju za smene Pejović je napisao ocene koje su suprotne zaključku skupštinsk­og Odbora za finansije. To je najevident­nije kod Svetlane Anokić, čiji su rad poslanici ocenili kao posebno efikasan, dok

Na mesta smenjenih Pejović postavlja ljude bez odgovaraju­ćih referenci i obuka, što može da bude pogubno za rad institucij­e koju vodi

Pajović tvrdi da je neefikasna i da ima lošu komunikaci­ju i koordinaci­ju sa sektorom kaže se u pismu radnika DRI upućenom “Blicu”.

Po njihovim navodima, gotovo isto objašnjenj­e je naveo i za uklanjanje vrhovne revizorke za javna preduzeća Gordane Nahajovske.

- Ona je smenjena dok je bila na službenom putu na koji ju je Pejović poslao. Najahovska je revizor kojoj pripadaju zasluge za punjenje budžeta jer je otkrila mnoge nepravilno­sti i naterala javna preduzeća da deo dobiti uplaćuju u budžet. Gotovo ista sudbina je zadesila i Cvetanu Pršić, vrhovnu revizorku za budžet, i Radulku Urošević za socijalno osiguranje. To su žene koje su tu od osnivanja DRI i čije su mišljenje uvažavali svi u državi. Pejović je stručni kadar stavio u zapećak, a na njihova mesta doveo je ljude koji neznanjem mogu da ugroze funkcionis­anje DRI - tvrdi se u pismu.

ZAPOSLENIM­A GOVORI DA GA JE SKUPŠTINA SRBIJE OVLASTILA DA MOŽE DA RADI ŠTA GOD HOĆE

 ??  ?? Pejović je Pomenut u obrazložen­ju Presude za zločine u čajniču
Pejović je Pomenut u obrazložen­ju Presude za zločine u čajniču

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia