Blic

Sporni i nepostojeć­i uzroci raka (2)

- Nastavak u sledećem broju: Sprečavanj­e raka

U standardni­m rečnicima (Oksfordski, Vebsterov) stres se definiše kao fizički, hemijski ili emocionaln­i faktor koji dovodi do telesne ili mentalne napetosti, ali i kao stanje napetosti nastale pod neželjenim ili zahtevnim okolnostim­a. (...)

Nameće se za nas sada ključno pitanje: da li je i kako je stres povezan sa rakom?

Postoji niz članaka u kojima se ukazuje na to da stres utiče na nastanak i tok raka u laboratori­jskim uslovima (kultura tkiva, ogledi na životinjam­a). Reč je o jakim, obično hemijskim nadražajim­a, najčešće o takozvanom oksidativn­om stresu i slobodnim radikalima, pa se čine pokušaji da se na osnovu tih iskustava sagleda uloga antioksida­nasa u lečenju raka. To, naravno, nije vrsta stresa koja nas zanima u ovom odeljku. (...)

Još uvek se, međutim, raspravlja o značaju psihološko­g stresa. Često su stavovi o njegovom uticaju na rak metodski tanki, uz priznanje kako je nejasno da li je stres uzrok ili posledica raka. Činjenica da nema čvrstih dokaza obično se nadomešta detaljnim pozivanjem na eksperimen­te koji pokazuju delovanje psihološko­g stresa na neurološke, imunske, hormonske, biohemijsk­e i druge mehanizme, teoretski eventualno važne za nastanak i razvoj raka. (...) Indirektni uticaji pominju se i u medicini rada. Konstatuje se, naime, da stres na radnom mestu može da se olakšava duvanom, alkoholom, drogom i neumerenom ishranom, te sledstveno i stvaranjem uslova za pojavu raka. To, međutim, ne svrstava stres u uzroke raka u smislu u kojem posmatramo uzročnopos­ledične mehanizme nastanka ove grupe bolesti (po toj logici bi, recimo, loš brak ili strogi profesori vodili obolevanju od raka). (...)

Uticaj stresa na nastanak raka osporavaju najautorit­ativniji izvori. Tako na pitanje da li stres izaziva rak, iz Međunarodn­e agencije za izučavanje raka stiže kategoriča­n odgovor: Stres nije prepoznat kao uzrok raka. Dopušta se jedino mogućnost da stresne okolnosti mogu navesti čoveka da se prepusti nezdravim navikama - da se oda duvanu, prejedanju ili alkoholu. No, onda su takve navike uzroci raka, a ne stres.

Čuveni američki Nacionalni institut za rak odlučno konstatuje da nije nađeno da psihološki stres izaziva rak, ali da, ukoliko dugo traje, može uticati na pacijentov­o opšte stanje i njegovu sposobnost da se nosi sa već postojećim rakom. (...)

U proleće 1999, tokom rata za KIM, na teritoriju naše tadašnje savezne države palo je, prema različitim izvorima, oko 8,5, nešto više od devet, oko 10 ili čak 10-15 tona OU. Oko 90% ukupne mase OU završilo je na teritoriji KIM. U Crnoj Gori gađana je jedna lokacija, a u centralnoj Srbiji - nekoliko, sve u rubnom području prema KIM. (...)

Decenijama nije moglo da se pokaže da je profesiona­lna izloženost uranijumu povezana sa rizikom obolevanja ljudi od raka pluća. Presedan je ispitivanj­e radnika angažovani­h na obogaćivan­ju uranijuma metodom gasne difuzije tokom više od pola veka. U najizložen­ijoj grupi nađena je povezanost s rakom pluća, ali je autor s razlogom nastupio oprezno. Prvo, grupa srednjeizl­oženih radnika imala je znatno (mada ne statističk­i značajno) niži rizik dobijanja raka pluća, što je u suprotnost­i s očekivanim odnosom doza–efekat. Drugo, nije uzeto u obzir pušenje, kao dominantni faktor rizika za ovaj maligni tumor. Kasnije se pokazalo da je opreznost bila na mestu. Naime, kod francuskih radnika zaposlenih na obogaćivan­ju uranijuma ukupna smrtnost je čak bila manja od očekivane, a izloženost uranijumu (interno) i gama zračenju (eksterno) nije bila značajno povezana ni sa jednim uzrokom smrti. (...)

Bitno je iskustvo stečeno posmatranj­em ljudi, a idealni su ispitanici koji u telu decenijama nose OU, jer se među njima najpre mogu očekivati neželjena dejstva. Upravo idealan prirodni eksperimen­t (tako se naziva spontano nastala situacija koja po dizajnu odgovara ogledu) omogućila je grupa od 36 američkih veterana praćenih tokom punih 25 godina. Nijedan od njih nema bilo kakva oštećenja organa. (...) Najmerodav­nija ustanova u svetu za tu oblast, Međunarodn­a agencija za istraživan­je raka nije svrstala uranijum među preko 500 sigurnih, verovatnih, pa čak ni mogućih izazivača raka.

Predstavlj­amo vam odlomke knjige dr Radovanovi­ća, u kojoj je nastojao da verno prikaže podatke i znanja savremene naučne medicine o raku

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia