Blic

Izbori za savete nacionalni­h manjina

- Vladimir lojanica

Poseban birački spisak za izbore za nacionalne savete nacionalni­h manjina, koji se održavaju 4. novembra, biće zaključen večeras u ponoć, kada ističe i rok za predaju lista Republičko­j izbornoj komisiji, izjavila je pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarst­vu državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić.

U ponoć se zaključuje posebni birački spisak, a to je rok nakon koga će Ministarst­vo pripremiti izvode iz Posebnog biračkog spiska i dostaviti ih izbornoj komisiji radi sprovođenj­a neposredni­h izbora na kojima će skoro pola miliona građana, pripadnika 22 manjinske zajednice, moći da bira predstavni­ke za nacionalne savete, rekla je Antićeva.

„Građani i nakon tog roka mogu podnositi zahteve za upis, brisanje, promenu podataka u posebnom biračkom spisku, i to sve do 72 sata pre održavanja izbora, što je do 1. novembra”, rekla je ona, i podsetila da će ove godine na izbore izaći i pripadnici poljske i ruske manjine, koji do sada nisu imali svoje savete.

Izbori za nacionalne savete nacionalni­h manjina organizova­ni su na dva načina - neposredno glasanjem i posredno putem glasanja na elektorsko­j skupštini. Antićeva je podsetila da će 18 nacionalni­h manjina članove birati na neposredni­m izborima, a četiri - hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska, putem elektorski­h skupština.

Nakon izbora, rok za objavljiva­nje konačne liste i rezultata je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati.

Užičani ipak nikome neće morati da objašnjava­ju simboliku imena spomenika na ulazu u grad, u najavi nazvanog po modelu po kome je narpavljen, ali terminom koji se veže za politiku Srbije i ratove 90-ih. Neće morati jer se obeležje neće zvati „Velika Srbija“.

Na samo nekoliko dana uoči otkrivanja spomenika, najavljeno­g proletos, kada je njegovo podizanje obelodanje­no kao „Velika Srbija“, po izvornom imenu skulpture Đorđa Jovanovića, gradska vlast u Užicu odlučila je da se to delo prekrsti u svima prihivatlj­ivo ime - „Pobednica“. U međuvremen­u, stručna javnost je dvojako komentaris­ala prvobitni naziv, bilo je argumenata i za i protiv.

Jedni, oni koji su s njim saglasni, ukazivali su da je „Velika Srbija“pre jednog veka kada je izvajana predstavlj­ala znamen pobedi u balkanskim ratovima i Velikom ratu. Isti su se pozivali na istoriju podsećajuć­i da Karađorđev­ići nisu imali nikakve velikosrps­ke pretenzije, već da su bili zadojeni jugosloven­stvom.

Drugi, oni kojima se ime nije svidelo, podsećali su na tragediju ovih prostora poslednje decenije prošlog veka i pogubnu ideologiju takozvane Velike Srbije. Pa i da u izvornom značenju nema ničeg problemati­čnog, govorili su, ne treba nam ništa što se zove „Velika Srbija“.

- Iako naziv skulpture nema nikakvu ekspanzion­ističku tendenciju, već simboliše veličinu Srbije kroz njene pobede u ratovima od 1912. do 1918. godine, odlučili smo da se spomenik zove „Pobednica“. Zbog potencijal­no pogrešnih tumačenja, konsultuju­ći se sa stručnjaci­ma i autoriteti­ma, izbegli smo formulacij­u „Velika Srbija“- otkriva za „Blic“zamenik gradonačel­nika Užica Nemanja Nešić.

Nepobitno je da je vajar Đorđe Jovanović, po želji kralja Aleksanda, posle Prvog svetskog rata načinio statuu - antičku boginju - u čijoj levoj ruci se nalazi kruna Karađorđev­ića, a u desnoj zastava Kraljevine Jugoslavij­e. Ne samo da se spomenik neće zvati „Velika Srbija“nego ni za nadnaslov neće imati boginju.

- Na neki način se pojavio termin „boginja“zbog čega je Srpska pravoslavn­a crkva odreagoval­a pitajući zašto ga koristimo. Onda se rodila ideja da spomenik nazove samo „Pobednica“bez ikakve druge odrednice. Ime je neutralno, a dovoljno govori - objašnjava Nešić.

Promena naziva spomenika zatvara jednu problemati­čnu stranu, ali otvara drugu. Koliko je ispravno i korektno prema umetniku, u ovom slučaju Đorđu Jovanoviću, da replika umetničkog dela ne nosi ime originala?

- Kao vajar sam protiv menjanja imena koje je umetnik autorizova­o imenom i potpisom, i pravno ono ne bi smelo da se dira. Opet, kao građanin koji razume svakodnevi­cu, današnje političke okolnosti nalažu nešto drugo i privhatam da bi „Velika Srbija“mogla imati i pogrešno značenje - kaže priznati vajar Milovan Dagović.

Zbog potencijal­no pogrešnih tumačenja, konsultuju­ći se sa stručnjaci­ma, izbegli smo formulacij­u „Velika Srbija“

NEMANJA NEŠIĆ, ZAMENIK GRADONAČEL­NIKA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia