Blic

Naši policajci na poternici ako Priština uđe u Interpol

DRAMATIČNE POSLEDICE PRIJEMA TAKOZVANOG KOSOVA U NAJVAŽNIJU POLICIJSKU ORGANIZACI­JU

- mihailo jovićević

Najmanje 5.000 aktivnih i bivših pripadnika MUP koji su do 1999. godine i nakon toga obavljali svoju dužnost na prostoru Kosova i Metohije mogli bi se naći na Interpolov­im poternicam­a - ako Priština bude primljena u ovu organizaci­ju.

Mesec dana pre glasanja na konferenci­ji Interpola u Dubaiju postaje jasno da bi ovakav scenario mogao postati realnost, uprkos trudu Ministarst­va unutrašnji­h poslova, ali i Ministarst­va spoljnih poslova i Kancelarij­e za KIM, da se prijem Prištine u Interpol zaustavi.

Dramatične najave o broju ugroženih pripadnika policije - uniformisa­nih ali i onih koji su radili administra­tivne poslove - nikako nisu proizvoljn­e, već su rezultat analize informacij­a i predviđanj­a poteza i ciljeva albanske strane, objašnjava za „Blic” izvor iz MUP.

- Poternice bi mogle da budu formirane i na osnovu anonimnih krivičnih prijava ili novih saznanja o navodnim zločinima srpskih policajaca. To bi značilo da se osobama koje bi se nalazile na takvim poternicam­a - koje će, inače, biti tajne - ograničava kretanje, jer bi praktično mogle biti uhapšene kad god napuste Srbiju. Država, zato, ozbiljno pristupa teškoj borbi koja bi trebalo da rezultira blokadom prijema Prištine u Interpol - kaže naš izvor.

Zato i ne treba da čudi da je jedna od ključnih teza sastanka Aleksandra Vučića s austrijski­m kolegom Van der Belenom bila upravo molba našeg predsednik­a da se Austrija uzdrži od glasanja za ulazak Prištine u međunarodn­u policijsku organizaci­ju.

- To bi značilo otvaranje najmanje dva značajna problema. Prvi je taj što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraj­u, već će samo čekati sledeći korak. Drugi je taj što bi ulazak Kosova u Interpol doveo i do povećanje broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999. godine. Ti ljudi neće znati da li mogu da putuju, i stvaraće se tenzije na dnevnom nivou i dodatni sukobi - rekao je Vučić. Srpska agenda kojom će države biti ubeđene da glasaju protiv pristupa Prištine oslanja se na dva legalistič­ka argumenta. Najpre, prijem KIM u Interpol bilo bi kršenje rezolucije 1244, koja je jedina prema kojoj se i Srbija - ali i međunarodn­a tela poput Saveta bezbednost­i UN - upravljaju kada je u pitanju status Kosova. Osim toga, Interpolov interni pravilnik nedavno je izmenjen i u njemu je jasno naznačeno da članica tog tela ne može postati niko ko nema elemente državnosti. Na insistiran­je srpske delegacije, taj uslov je preciziran, pa sada Interpol ne bi trebalo da u svoje redove može da primi članice koje nisu deo Ujedinjeni­h nacija, u svojstvu stalnih članovi ili zemalja posmatrača. Priština ne ispunjava te uslove, ali je preko svojih saveznika u

međunarodn­oj zajednici ipak izdejstvov­ala da ovo pitanje dođe na dnevni red na konferenci­ju u Dubaiju.

Srbija zato planira intenzivnu diplomatsk­u aktivnost kako bi blokirala Prištinu. Brojni sastanci s ambasadori­ma i predstavni­cima međunarodn­e zajednice poslednjih dana samo su deo tih aktivnosti. S tim u vezi, ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović primio je juče ambasadora Francuske Frederika Mondolinij­a. Osim razgovora o dosadašnjo­j saradnji policija dveju zemalja, Stefanović je Mondolinij­a upoznao sa stavom i argumentim­a Srbije protiv zahteva Prištine za prijem u članstvo u Interpol.

SRBIJA POZIVA NA POŠTOVANJE REZOLUCIJE 1244 I ZABRANU PRIJEMA DRŽAVAMA KOJE NISU ČLANICE UN

 ??  ?? interpolov­e poternice mogu se raspisati i na osnovu anonimnih
krivičnih prijava protiv srpskih policajaca
interpolov­e poternice mogu se raspisati i na osnovu anonimnih krivičnih prijava protiv srpskih policajaca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia