Blic

Pobuna u Nar

ZAHTEV DA SE ČELNIK NACIONALNO­G TEATRA POVU Deo ansambla Narodnog pozorišta održao je konferenci­ju za medije u znak protesta “zbog bahatosti uprave sa upravnikom Dejanom Savićem na čelu”, čiji je vrhunac dostignut smenom v.d. direktora Drame Željka Hubača

- Miona kovačević

- Ovo je umetnički skup, odbrana slobode stvaralašt­va, slobode javne reči, slobode prava na uspeh i na lični integritet. Savić je probao da spinuje da iza nas postoje nekakve političke snage a ne mi sami. To je velika uvreda za naš ansambl i zbog toga treba da bude smenjen: jer spinuje, izmišlja, javno nas vređa i negira kao ljude – rekla je na početku rediteljka Tanja Mandić Rigonat.

Argument više za ostavku Dejana Savića je, kako je rediteljka dodala, to što je Jug Radivojevi­ć odbio da bude novi direktor Drame u ovakvim okolnostim­a.

- Smatram da je to vrhunski moralni čin. Drama Narodnog pozorišta u ovom trenutku nema svog direktora. Nadamo se da će Hubač biti i dalje naš direktor Drame, a ko će biti v.d. na potezu je Ministarst­vo kulture, Ana Brnabić i svi mi.

Glumci pozorišta su iznosili svoje stavove, ali i čitali pisma podrške umetnika, saradnika, kolega iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Slovenije.

- Željko je dao sve od sebe, uz gomilu našeg nepoverenj­a na početku, da to izraste u jedan repertoar koji ima evropski rejting. Savić je rekao da smo politikant­i koji će iskoristit­i situaciju da bismo nešto drpili. Mi smo socijalno ugroženi, ali nismo se odlučili za štrajk. Štrajk se podrazumev­a kada je čovek jako gladan. Mi nismo ni besni, ni gladni – još uvek – nismo ni ostrašćeni – poručila je Dušanka Stojanović Gild.

O kolegama koje ćute nisu želeli da govore.

- Oni koji danas nisu progovoril­i možda će progovorit­i sutra, jer strah je taj koji postavlja granice – rekla je Mandić Rigonat.

Bane Vidaković rekao je da nije došao da brani Željka Hubača, jer njega brane njegovi rezultati.

- Meni je najzanimlj­iviji deo što je on nastradao upravo kad je počeo da skreće pažnju

na nezakonite i bahate postupke svog upravnika. Mi ne možemo da se bavimo kadriranje­m, zna se da država bira upravnike, a oni direktore sektora, ali možemo da se zabrinemo i apelujemo na ministra kulture da reaguje kada se Drama nagradi tako što joj je umanjen budžet 30 odsto, a onda kad se pojavi novi direktor Drame, odjednom ima para – istakao je Vidaković.

Željko Hubač nije želeo da govori na zvaničnoj konferenci­ji, ali je u kratkoj izjavi za medije objasnio kako je došlo do njegove smene.

- Dejan Savić mi je dao rešenje, rekao da potpišem da sam primio i da treba da se vidim sa novim direktorom. Onda je došao Jug, ja sam se rukovao, dogovorili smo se kad ću da mu predam dužnost. Dejan je u jednom

 ??  ?? bane trifunović jedan od potpisnika podrške
bane trifunović jedan od potpisnika podrške
 ??  ?? javno stala Uz kolege iz narodnog pozorišta
javno stala Uz kolege iz narodnog pozorišta
 ??  ?? tanasije Uzunović
tanasije Uzunović
 ??  ?? podrška i od kokana. ko je još podržao protest, pogledajte na www.blic.rs
podrška i od kokana. ko je još podržao protest, pogledajte na www.blic.rs
 ??  ?? žrtva: željko hubač
žrtva: željko hubač
 ??  ?? tanja mandić rigonat
tanja mandić rigonat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia