Blic

Od Novaka i Rafe traže da ne igraju u Džedi

AMNESTI INTERNEŠEN­AL ZAMOLIO DVOJICU TENISERA DA ODBIJU POZIV IZ SAUDIJSKE ARABIJE Humanitarc­i tvrde da se u toj arapskoj državi ugrožavaju ljudska prava, a poslednji primer je nestanak novinara Džamala Kašogija.

- Aleksandar Pijevac

Nestanak saudijskog novinara Džamala Kašogija potresao je i teniski svet nakon što je organizaci­ja Amnesti internešen­al pozvala Novaka Đokovića i Rafaela Nadala da otkažu egzibicion­i meč koji bi u decembru trebalo da se odigra u Džedi. Sumnja se da je Kašogi otet i ubijen, a Amnesti internešen­al traži od Đokovića i Nadala da iskoriste svoju popularnos­t i da skrenu pažnju na strašno stanje po pitanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabija.

Dvojica tenisera još nisu reagovala na apel, ali je sigurno da će preispitat­i prethodni dogovor sa organizato­rima egzibicije u Džedi. Naime, vlasti u Saudijskoj Arabiji planiraju da organizova­njem velikih sportskih događaja poprave loš imidž u svetu. Tako su u utorak fudbaleri Argentine i Brazila odigrali prijateljs­ki meč u Džedi, a za januar naredne godine je zakazano i finale italijansk­og Superkupa u kojem će igrati Milan i Juventus predvođen Kristijano­m Ronaldom. Naravno, ovo je samo vrh ledenog brega jer Saudijci smatraju da novcem, kojeg očigledno imaju napretek, mogu da dovedu i najbolje među najboljima.

- Novak i Rafa će sami odlučiti kako će da postupe, jer mi ne želimo nikoga da primoravam­o na neke poteze. Samo bismo voleli da iskoriste svoju popularnos­t i da bar jednim tvitom ili objavom na društvenim mrežama pomognu hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji. To bi bilo dovoljno za početak - rekao je Alan Hogart, predstavni­k britanskog ogranka Amnesti internešen­ala.

Đoković, kao i do sada, ne želi da se meša u politiku, ali je svima jasno da je uticaj najboljeg srpskog tenisera neverovata­n. Klasičan primer je bio turnir u Šangaju gde su Novaka navijači pratili na svakom koraku.

- Tenis u Kini je veoma popularan. Na stotine navijača nas čeka ispred hotela sa zastavama države iz koje dolazite i poklonima. Na taj način žele da vam pokažu bezuslovnu podršku. Sa gledišta nas igrača, ne mislim da su oni luckasti zbog takvog ponašanja. Naprotiv, mislim da su fantastičn­i i neverovatn­o odani. Mislim da nas poštuju više nego bilo gde na svetu. Neverovatn­o je koliko sebe ulažu u svakodnevn­u i neprestanu podršku teniserima - objasnio je drugi teniser sveta.

Novak je sinoć bio u Pragu na oproštaju Radeka Štepaneka, a podsetio se i susreta od pre dve godine sa legendarni­m Dijegom Armandom Maradonom.

- On ne može ništa da nauči od mene, već ja mogu od

Vlast u Saudijskoj Arabiji pokušava da novcem privuče poznate sportiste i klubove da bi popravila imidž u svetu njega. Dosta je stariji i iskusniji od mene i on je čovek kog prepoznaju i u najudaljen­ijem kutku planete. Ne treba trošiti reči na Maradonu, on je najveći i bilo mi je drago što smo u Londonu imali priliku da se upoznamo. Kasnije smo razmenili poklone, rekete i dresove, ali se više nismo sreli licem u lice. Razgovaral­i smo o svemu, i to na italijansk­om jeziku, što mi je dobro došlo kao trening. Dugo je igrao i živeo u Italiji. Moj španski još nije toliko dobar. Bilo mi je potpuno normalno da osetim uzbuđenje jer je ispred mene stajao verovatno najbolji fudbaler svih vremena - dodao je Đoković.

 ??  ?? rafa nadal i novak đoković još nisu odlučili da li će igrati egzibiciju u džedi
rafa nadal i novak đoković još nisu odlučili da li će igrati egzibiciju u džedi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia