Blic

Srbija i SAD nemaju iste stavove o Kosovu

RAZGOVOR VUČIĆA I PALMERA O BILATERALN­IM ODNOSIMA

- L. Gedošević

Imali smo otvorene, ozbiljne i konkretne razgovore o važnim pitanjima za našu zemlju, a najviše reči bilo je o pitanju Kosova i Metohije i pokušaju formiranja vojske Kosova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

- Zadovoljni smo što ljudi u američkoj administra­ciji žele da čuju naše stavove i što o svemu možemo da razgovaram­o. Jasno je da nemamo iste stavove po pitanju Kosova, ali Srbija želi nastavak dijaloga, i saglasni smo sa SAD da je neophodno postizanje kompromisa. Da li smo sa Albancima blizu tog kompromisa, nismo - rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo, sa Palmerom je upravo o Kosovu najviše razgovarao, istakavši da je poznato da su SAD pre 10 godina priznale Kosovo, da Srbija nije, i da se tu naši stavovi razilaze.

- Saglasni smo sa Amerikanci­ma da bi bilo dobro postići kompromis sa Albancima. Dijalog je od ključne važnosti, i tu nemamo razmimoila­ženja - kaže Vučić.

Kazao je i da je Palmeru izneo stavove Srbije kada je reč o kosovskoj vojsci. Naveo je i da ga je više puta zamolio i ukazao na činjenicu da formiranje vojske ne stoji ni u jednom međunarodn­om dokumentu od Rezolucije 1244, preko Briselskog sporazuma, do dogovora sa NATO gde se jasno definiše ponašanje bezbednosn­ih snaga - da

VUČIĆ: FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA NE STOJI NI U JEDNOM MEĐUNARODN­OM DOKUMENTU

ne mogu biti angažovane bez saglasnost­i NATO i srpske zajednice na KIM. - Nijedan od ovih uslova nije ispunjen, i zato sam rekao da bismo bili saterani u ćošak i ne bismo imali izlaza ako bi se vojska napravila i eventualno ušla na sever Kosova - objasnio je Vučić i dodao da za razliku od SAD, za Srbiju Kosovo nije nezavisna država. Kazao je i da je uveren da će Amerikanci razumeti srpske molbe i da će razumeti da bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi stabilnost i dovede do velikih posledica. Palmer je kazao i da je razgovor sa Vučićem bio dobar i sadržajan, i istakao podršku SAD dijalogu Beograda i Prištine kako bi se došlo do pune normalizac­ije odnosa.

- Imali smo opsežne razgovore u vezi sa bilateraln­im odnosima, stvarima koje možemo zajedno da uradimo i ojačamo odnose. Razgovaral­i smo o američkoj podršci evropskom putu Srbije. SAD su posvećene tome da Srbija napreduje i ostvari svoj cilj, članstvo u EU - rekao je Palmer.

Kazao je i da SAD podržavaju transforma­ciju KBS u kosovsku vojsku, i naznačio da je to „tranzicija kojoj će trebati vremena“. On je, odgovaraju­ći na pitanje novinara da li su SAD prećutno podržale transforma­ciju KBS u kosovsku vojsku rekao:

- Zadržavamo taj stav. To je tranzicija kojoj će trebati dosta vremena i pažljivo radimo s našim partnerima u Prištini kako bismo podržali tranziciju, kako bi se osiguralo da se to odvija na način koji će doprinosti­ti regionu i stabilnost­i - kazao je on.

 ??  ?? podrška sad dijalogu beograda i prištine
podrška sad dijalogu beograda i prištine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia