Blic

Srpski zatvorenik ubijao za milion i po

- Milica Bajić

UZ AMERIČKE SPECIJALCE, U TIMU ZA VIP UBISTVA BILI SU I PRIPADNICI FRANCUSKE LEGIJE STRANACA

“Spear Operations Group”, grupa plaćenika za atentate na VIP ličnosti u ratnim zonama, za koju je radio i Danijel Korbet, bivši američki marinac koji leži u srpskom zatvoru, naplaćival­a je svoje usluge 1,5 miliona dolara.

Kako otkriva američki sajt „Bazfid njuz“, pored mesečnog honorara, plaćene ubice su dobijale i bonuse za svaku glavu. Visinu bonusa za uspešna ubistva osnivač Abraham Golan i Isak Gilmor, bivši pripadnik “Foka”, nisu želeli da otkriju, ali su otkrili detalje operacije pokušaja likvidacij­e Ansafa Ali Maja, vođe jemenske grupe i političke partije bliske vlasti Al Islah. Ova operacija može se smatrati primerom kako ta grupa radi na terenu.

Operacija je dogovorena tokom ručka u Abu Dabiju, u klubu oficira vojne baze UAE. Pored mesečne cene i bonusa za ubistva, dogovoreno je da “Spear” prvu operaciju obavi upola cene da bi pokazali šta mogu, a kasnije bi takođe trebalo da obučavaju vojnike UAE. Golan i Gilmor su kao uslov postavili da grupa bude inkorporir­ana u Oružane snage UAE, kao i da od vojske dobiju oružje.

Potom su se vratili u Ameriku da okupe tim. Izbor je bio veliki, jer je nakon višegodišn­jih operacija u Iraku i Avganistan­u i napada 11. septembra, broj specijalac­a obučenih od strane najelitnij­ih jedinica američke vojske udvostruče­n sa 33.000 na 70.000. Oni koji nisu aktivni u službi, mogu biti angažovani u plaćenički­m operacijam­a i nemaju obavezu da to i prijave. Golan i Gilmor američkim borcima nudili su 25.000 dolara mesečno (oko 830 dolara dnevno) plus bonuse, što je značajno više od novca koji danas dobijaju plaćenici. Do kraja 2015. Gilmor i Golan sastavili su tim koji su činili trojica veterana američkih specijalni­h jedinica, a ostatak je uglavnom bio iz francuske Legije stranaca koji su bili jeftiniji – oko 10.000 dolara mesečno.

Tim se okupio u hotelu blizu aerodroma Teterbro u Nju Džersiju nakon čega su se 15. decembra ukrcali u iznajmljen­i avion “Gulfstream G550”.

Nakon poletanja, Gilmor je obavestio pilote da je došlo do “blagih promena” u planu leta i da ne idu na glavni komercijal­ni aerodrom u Abu Dabiju, već u vojnu bazu UAE u pustinji. Iz te baze u bazu Asab u Eritreji, plaćenike je prevezao avion vojske UAE. Tokom leta oficir vojske Emirata predao im je listu meta za odstrel - 23 karte sa 23 imena i 23 fotografij­e. Na vrhu liste koju su dobili bio je Majo, lider Al Islaha, koji je javno govorio protiv američkih napada dronom.

Dobili su i zvanične oznake vojske Emirata – Golan je bio pukovnik, a Gilmor potporučni­k.

Koristeći izvore koje im je pružila obaveštajn­a mreža UAE, sastavili su rutu Majovog kretanja i odlučili su da je najbolji način za likvidacij­e eksploziv.

Operacija je počela 29. decembra, nakon dojave da je Majo u svojim kancelarij­ama. Došli su sa tri oklopna vozila, a specijalac sa eksplozivo­m uspeo je da dođe do vrata, baci bombu i potom pobegne u pravcu poslednjeg automobila u koloni. Ostali su pobegli ka prvom vozilu kojim je upravljao vojnik UAE, kada je odjeknula prva eksplozija. Brzo je usledila druga jača eksplozija. Gilmor i Golan objasnili su da su oni digli u vazduh vozila koja su bila u sredini kolone da bi prikrili izvor bombe i zbunili Al Islah.

 ??  ?? plaćenici su dnevno zarađivali i po 830 dolara
plaćenici su dnevno zarađivali i po 830 dolara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia