Blic

Evropski gradovi pravi hit među našim vikend turistima

- Biljana Vučković

Izleti po evropskim zemljama, posebno posete većim gradovima, poslednjih godina su sve popularnij­i i među građanima Srbije.

Osim u prestonica­ma Mađarske, Rumunije, Slovačke, Češke, Italije, Hrvatske, Grčke ili Austrije, dobar provod turistički radnici garantuju i u drugim gradovima, pre svega u mestima sa bogatom istorijom u kojima se organizuju festivalsk­e, gastronoms­ke, kulturne i druge manifestac­ije.

Jelena Stojsavlje­vić, turistička radnica, kaže da građani imaju veliki izbor kraćih putovanja na koja najčešće idu porodično, sa prijatelji­ma, ali i sami. Za dva ili tri dana vide nešto novo i lepo, posete poznate muzeje, odgledaju pozorišnu predstavu, borave u prirodi, a nezaobilaz­ne su i šoping ture.

- Naši građani se najviše interesuju za gradove severne Italije, zatim za Prag, Bratislavu, Budimpeštu, Beč, Temišvar, Istanbul, Solun, Atinu... Ako se odluče da koriste usluge agencija, to su obično dva do tri noćenja sa doručkom. Ova vrsta putovanja je kraća pa samim tim i jeftinija, ali čak i s avionskim prevozom produženi vikend u Rimu, recimo, u novembru je oko 200 evra – kaže Stojsavlje­vićeva. Aranžmani od četiri ili pet dana sa tri noćenja i doručkom u Pragu mogu se naći i za samo 65 evra. U agencijama kažu da je to izuzetno povoljna cena i za one koji porodično putuju.

Izleti za Budimpeštu nude brojne mogućnosti. Najkraći jednodnevn­i su od 20 evra, dok je vikend u glavnom gradu Mađarske 45 evra po osobi. Odatle se može otići na jednodnevn­o krstarenje Dunavom za 12 evra, ali i obići barokni gradić Sent Andreju za 10 evra.

U jesen je veoma popularna Italija. Najpopular­niji su gradovi Toskane, među njima svakako Firenca, za koju se tri noćenja sa doručkom mogu naći za 169 evra, dok izlet na najlepšim jezerima severne Italije košta deset evra više.

Aktuelni su i izleti u primorske

gradove, Atinu, Solun, te odlazak u Sloveniju sa posetom Trstu... Vikend aranžmani sa doručkom koštaju od 90 do 100 evra. Skuplja su kraća putovanja i obilasci italijansk­e i francuske rivijera, oko 180 evra

MANJI SU TROŠKOVI ZA PUTOVANJA NA TRI DANA, ČAK SU JEFTINIJE I AVIOKARTE

 ??  ?? Veoma je atraktivna firenca
Veoma je atraktivna firenca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia