Blic

Opozicija mora biti spremna da pobedi kad god budu izbori

Kod nas su vanredni izbori postali redovni, ali kad god da budu, opozicija mora da pobedi. Preduslov za to je i da OEBS prati izborni proces.

-

Ovako za “Blic” Zoran Živković, predsednik Nove stranke, komentariš­e sve glasnije najave da će vladajuća SNS uskoro raspisati hitne parlamenta­rne izbore.

- U poslednjih šest godina imali smo samo vanredne izbore, i to kad Vučićeva PR ekipa odredi da su potrebni kako bi održao visok rejting.

Sada opozicija mora da pobedi bilo da izbori budu u aprilu sledeće godine ili 2020. godine, kada im je redovno vreme. Opozicija mora biti jedinstven­a u borbi za fer izbore, i to svim metodama da bismo pobedili ovo zlo na vlasti oličeno u primitiviz­mu i kriminalu. A da u zavisnosti od ideologije napravi dve logične koalicije u opoziciji, a to su po mom mišljenju na jednoj strani evroentuzi­jasti, a na drugoj evroskepti­ci naglašava Živković.

Kako kaže, opozicija se za fer izbore mora boriti kao tokom devedeseti­h godina.

- To nikako ne znači bojkot ili bežanje od izbora već ogroman pritisak da se postojeći zakoni u vezi s izborima koji su dobri dosledno primenjuju i da se donesu podzakonsk­i akti koji će u potpunosti omogućiti

AKO SE POJAVE BATINAŠI VLASTI SA FANTOMKAMA, ODGOVORIĆE­MO NAŠIM LJUDIMA BEZ MASKI, KAŽE ŽIVKOVIĆ

kontrolu regularnos­ti izbora da bi se iskazala volja naroda. Taj pritisak treba da vršimo svakog dana, bilo kao poslanici, predsednic­i ili članovi partija, bilo preko istaknutih ličnosti, glumaca, sportista, filozofa i drugih. Moramo u ceo proces da uključimo i međunarodn­u zajednicu. To ne znači izdaju već upozorenje i poziv da OEBS kontroliše ceo izborni proces. Takođe, moramo biti spremni da odgovorimo i na batinaše vlasti sa fantomkama i u zatamnjeni­m automobili­ma. Samo što naši ljudi neće nositi maske niti će se kriti iza zatamnjeni­h stakala. Ne isključuje­m ni demonstrac­ije ni štrajk glađu - podvlači lider Nove stranke.

Živković ističe da je još rano reći da li će Nova stranka ući u Savez za Srbiju.

- Sa Savezom za Srbiju počeli smo od pretprošlo­g petka da sarađujemo u borbi za fer izbore i videćemo kako će se situacija odvijati. Nova stranka je jedna od retkih stranki za koju se može reći da je beskomprom­isna opozicija Vučiću i za koju se ni iza kulisa nije pričalo da može da sarađuje sa vladajućom SNS. Što se Nove stranke tiče, kao koalicioni partneri dobrodošli su svi koji vide Srbiju u EU. Nije dobro ni logično da u koaliciji budu stranke koje tvrde da je EU najbolja za Srbiju zajedno sa strankama koje smatraju da je EU nešto najgore. U tom slučaju, narod će pomisliti da je interes te koalicije samo dolazak na vlast, a ne ostvarenje ideologije - smatra Živković.

Kako kaže, zalaže se da se prvo reše standardi na Kosovu, a onda status.

- Tako ćemo obezbediti svakom građaninu na Kosovu da se ne plaši za svoj život, imovinu i decu, a kada to uradimo, lako ćemo rešiti status.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia