Blic

Sanader osuđen za ratno profiterst­vo

- Milica bajić

Ivo Sanader, premijer Hrvatske u periodu od 2003. do 2009. godine i bivši predsednik HDZ, juče je nepravosna­žno osuđen zbog ratnog profiterst­va.

Hrvatske vlasti teretile su Sanadera da je sredinom 90-ih kao tadašnji zamenik ministra spoljnih poslova primio 3,6 miliona kuna (oko 486.000 evra) provizije od austrijske „Hipo“banke prilikom ugovaranja kredita za kupovinu zgrada za ambasade Hrvatske.

Sanader je proglašen krivim za zloupotreb­u položaja i vlasti, odnosno za ratno profiterst­vo, za šta mu je sud odredio kaznu do dve godine i šest meseci zatvora.

- Od 1994. do 1995. za vreme rata, u vreme visoke inflacije, vlada je teško pronalazil­a banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač sa „Hipo“bankom za kupovinu zgrada ambasada, umesto delovanja u interesu Hrvatske, a u nameri pribavljan­ja imovinske koristi za sebe, ugovorio je da mu „Hipo“banka kao protivuslu­gu isplati pet odsto dogovoreno­g zajma. „Hipo“banka je Sanadera isplatila 4. januara 1995. godine, čime je pribavio protivprav­nu imovinsku korist - rekla je sudija Jasna Galešić.

Prema presudi, Sanader mora da vrati u budžet Hrvatske sumu novca koju je stekao nezakonito, odnosno oko 486.000 evra.

- Ovo je znatna i nesrazmern­a imovinska korist. Sanaderu bi u to vreme bile potrebne 64 godine da zaradi taj novac koji je dobio provizijom. Olakšavaju­će oklonosti su mu da je učesnik rata, oženjen je i otac dvoje dece. Otežavajuć­e što je kao zamenik ministra trebalo da štiti državne interese. Ova presuda je presedan jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterst­vo - rekla je sudija Galešić. Inače, Sanaderu se u kaznu računa i vreme koje proveo u istražnim zatvorima, prema čemu je kaznu koja mu je juče dosuđena već odslužio. Predstavni­ci hrvatskog USKOK-A izrazili su zadovoljst­vo osuđujućom presudom za ratno profiterst­vo, ali nisu zadovoljni visinom kazne od dve godine i šest meseci zatvora, zbog čega su najavili žalbu upravo na taj deo presude. Inače, Sanader je za ovo delo već osuđivan, i to 2012. godine, kada je prvo dobio tri i po godine zatvora, da bi zatim Vrhovni sud tu kaznu smanjio za pola godine, a potom Ustavni sud ukinuo tu pravosnažn­u presudu, smatrajući da nije dovoljno obrazložen­o pitanje mogućeg nastupanja zastarivan­ja, kao ni ratno profiterst­vo.

Bivši hrvatski premijer izricanje presude dočekao je raspoložen i nasmejan. Okupljenim novinarima se uoči čitanja presude obratio sa: „Šta se to događa? Zašto ste se okupili u ovolikom broju?“, a u sudnici im je namigivao.

Istog dana, nekoliko sati nakon prve presude, Sanader je u odvojenom postupku oslobođen krivice.

Reč je o aferi koja je u hrvatskoj javnosti poznata kao „Hep-dioki“, u kojoj je Sanader jedan od okrivljeni­h da je na štetu Hrvatske eloktropri­vrede (HEP) prodavao jeftinu struju.

Protiv Sanadera vodi se još nekoliko postupaka.

 ??  ?? SANADER JE U SUDNICU UŠAO NASMEJAN I NAMIGIVAO JE NOVINARIMA
SANADER JE U SUDNICU UŠAO NASMEJAN I NAMIGIVAO JE NOVINARIMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia