Blic

Zbogom, divna Milena (7)

-

Jedna od uloga koju izdvaja u svom raskošnom TV opusu je uloga Marijane Margitić u kultnoj seriji “Putovanje u Vučjak” Miroslava Krleže u režiji Eduarada Galića i produkciji TV Zagreb, koja je emitovana 1986, a proizašla iz filma “Horvatov izbor”.

- Prošle godine (2016, prim. aut.) pozvana sam u Zagreb, na Krležine dane. Nisam, nažalost, mogla da se odazovem pozivu zbog zdravstven­ih problema. Ali poziv je, naravno, evocirao sećanja. Rad na tom filmu, toj seriji, bio je divan. Sjajna ekipa. Zahtevnu ulogu Marijane Margetić sam svojski pripremila. I, kao i mnogo puta ranije, vodila sam kroz knjigu snimanja. Ali, ovoga puta zbog jezika, akcenta i karaktera lika precizno sam beležila svaku svoju scenu - kako sam je tačno odigrala, gde sam i kada pogledala, na koju stranu i s kojim izrazom se okrenula… Tako da sam se, prateći svoje beleške, u sceni koju snimam sa lakoćom nadoveziva­la na scenu koja joj prethodi, iako je snimana pre ko zna koliko dana. Praktično sam montirala ulogu u sebi. Posle izvesnog vremena, kad je montaža bila u jeku, Andrija Zafranović mi je prišao i rekao: “Sa vašom ulogom nemam nikakvih problema. Tačno mi u svakom kadru ponudite da ga sa lakoćom prirodno nadovežem i izmontiram vaše scene”. To mi je jedan od najvećih komplimena­ta, dobijen od velikog majstora montaže Andrije Zafranović­a. Tako je uloga Marijane Margetić jedna od mojih najboljih uloga. I zato mi je žao što prošlog leta nisam mogla da prisustvuj­em Krležinim danima. Ali život ne može da se montira.

Više nego popularna televizijs­ka serija “Svaštara”, koju je po tekstovima Duška Radovića radio njegov sin, reditelj Miloš Radović, imala je trinaest epizoda, a igrali su Milena i Dragan.

- Sjajni Duško Radović je bio čovek koji inspiriše, i sobom i svojim tekstovima. Voleli smo i Dragan i ja da radimo “Svaštaru”. Puna srca je snimali, naročito nam je, između ostalog, bila draga pesma koju smo pevali: “Ah, to srce, kakva je to zver”.

TV dramu “Gospođa ministarka” po slavnom delu Branislava Nušića režirao je Zdravko Šotra 1989. sa Milenom Dravić u naslovnoj ulozi.

- Ponekad mislim da je Nušićeva “Ministarka” jedna od mojih duboko sudbinskih uloga, ne samo zato što sam sa njom položila prijemni na Akademiji. Snimanje “Ministarke” sa Šotrom bio mi je baš težak posao. Imala sam i neki lični otpor i problem. U jednom momentu sam htela da vratim ulogu. Kolege se čudile, ubeđivali me… I onda odem da se vidim sa jednom prijatelji­com, koja je vrstan psiholog. Otkrila je da je problem bio u jednoj naoko sitnoj sekvenci iz mog ranog, a inače lepog detinjstva. Šotra je bio dao par dana pauze, a ja sam se posle tog razgovora vratila spremna da nastavim sa radom punom parom. Nema sumnje, detinjstvo na ovaj ili onaj način čoveka prati čitav život, neko je toga svestan, neko ne, nekada se to ispoljava ovako, nekad onako… ali je, manje ili više, uvek tu. Ima i toga da čovek treba da prati znake. Ponekad se o tome govori kao o intuiciji. Teško je to objasniti. Ti znaci su me odveli do prijatelji­ce koju sam pomenula, i do Mire Stupice pred prijemni i puno puta u životu do raznih stvari.

Sutra: Pocepam nagradu i bacim

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia