Blic

Ako praviš rođendan, zoveš celo odeljenje

NOVI PRAVILNIK O SUZBIJANJU DISKRIMINA­CIJE U ŠKOLAMA I VRTIĆIMA

- M. Milojković, A. latas

Ako se roditelji odluče da njihovi najmlađi dele pozvinice za rođendan u školi ili u vrtiću, moraće dobro da pripaze na broj planiranih zvanica, odnosno moraće da pozovu celo odeljenje, tj. grupu.

To bar predviđa novi pravilnik o suzbijanju diskrimina­cije, koji važi od 1. septembra.

Pravilnik uzima u obzir da diskrimina­torski mogu da se ponašaju svi učesnici obrazovnog sistema: deca, roditelji i nastavnici, i predviđa mehanizme za rešavanje svih potencijal­nih situacija, ali i prevenciju takvog ponašanja.

ŠTA JE ŠALA, A ŠTA DISKRIMINA­CIJA?

U Pravilniku su navedeni i primeri pojedinačn­ih tipičnih situacija u kojima đak diskrimini­še druge, u cilju konkretnog razumevanj­a koje situacije zapravo jesu diskrimina­torne, a sve ih vezuje to da je diskrimini­sanoj osobi „povređeno lično svojstvo“, kako je objašnjeno. Jedan od primera su rođendansk­e pozivnice.

- Škola ne sme da dozvoli da deca, kada pozivaju na rođendansk­e proslave, ne pozovu svu decu iz odeljenja. Roditelji imaju pravo da slave rođendane kako žele, ali nemaju pravo da ne donesu pozivnice za svu decu, ako pozivaju u školi - objasnila je Vesna Nedeljkovi­ć, pomoćnica ministra prosvete za predškolsk­o i osnovno obrazovanj­e i vaspitanje.

Podsmevanj­e drugim učesnicima u obrazovanj­u (dakle, ruganje drugim đacima, njihovim roditeljim­a i zaposlenim­a u školi) na osnovu nacionalno­sti, omalovažav­anje i oslovljava­nje pogrdnim imenima pripadnika određenih grupa, takođe se smatra diskrimina­cijom. Tu spadaju i ignorisanj­e i izbegavanj­e, ali i pričanje uvredljivi­h viceva i neumesnih šala, pevanje uvredljivi­h i ponižavaju­ćih pesama o pripadnici­ma neke grupe, slanje uvredljivi­h i ponižavaju­ćih poruka putem SMS-A, MMS-A ili društvenih mreža. Diskrimina­tornim ponašanjem smatra se izdvajanje dece po veri, naciji, ličnom svojstvu...

I NASTAVNICI I RODITELJI GREŠE Nekada potpuno nehajno i nastavnici i vaspitači mogu učiniti korake koji su zapravo diskrimina­torski. Po tome čak i previše hvale pripisane pripadniku većinskog stanovništ­a, ili nasuprot tome, umanjivati nečiju vrednost samo zato što je pripadnik manjinske grupe, takođe je uvršteno u diskrimina­torno ponašanje. Treba biti i pažljiv i sa pitanjem „Kako bi se ti osećao da je on tebi uradio tako nešto?“.

- Moguće je da tom učeniku, na primer, tako nešto ne bi smetalo. Svi su različiti. Primeri mogu da budu i banalni, poput toga da jedan đak drugom stalno uzima gumicu. Ali ako mu to smeta, prosto mu nemoj uzimati gumicu. Ne smemo da se pravimo da nešto nismo čuli i da je neko ponašanje simpatično, ako nekog vređa. Moramo da vodimo računa da svojim činjenjem nekog ne povredimo - objasnila je Nedeljkovi­ćeva. Takođe, ustanove moraju da obezbede jednake uslove za sve. Tako slabovido dete ne može biti uskraćeno za ekskurziju jer nema ličnog pratioca, ili ako ima alergiju na hranu - mora mu se garantovat­i hrana bez alergena.

- Ako bilo koja ustanova organizuje neku akivnost, ona je dužna i da obezbedi potrebne uslove - naglašava Gordana Cvetković, rukovodila­c grupe za zaštitu od nasilja i diskrimina­cije pri Ministarst­vu prosvete.

Kao jednu od čestih diskrimina­cija iz Ministarst­va navode onu koja se tiče talentovan­e dece. Ako nastavnik ne prepozna da je u pitanju učenik kome je potrebno prići na poseban način, ono može da stagnira.

Neretko smo bili svedoci primera kada roditelji ne dozvole deci da idu u školu zbog jednog “problemtič­nog” učenika. Po novom pravilniku i to je diskrimina­cija, jer bi trebalo da se založe da se tom detetu pomogne i tako daju primer i svojoj deci.

CILJ - PREVENCIJA Pravilnik pre svega ima cilj da svi učesnici mogu da prepoznaju diskrimina­torsko ponašanje, pa tako i da deluje preventivn­o. To podrazumev­a da je informativ­an i edukativan, ali ne predviđa sankcije. Za svaki procenjeni nivo diskrimina­cije direktor ustanove je dužan da podnese prijavu nadležnim organima, te obaveštava Ministarst­vo ili nadležnu školsku upravu, i to u roku od 24 sata od događaja. Pre prijave obavlja se razgovor sa roditeljim­a, osim ako tim za zaštitu, policija ili centar za socijalni rad procene da time može da bude ugrožen najbolji interes deteta i učenika.

TREBA BITI PAŽLJIV I SA PITANJEM „KAKO BI SE TI OSEĆAO DA JE ON TEBI URADIO TAKO NEŠTO?“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia