Blic

SRETENOVIĆ:

-

fraza da je sve urađeno po zakonu, navodi nas na sumnju da u njihovom radu nije bilo propusta i da razlozi za smenu mogu da se kriju i u ličnim animozitet­ima prema revizorkam­a koje u svom posedu imaju dokumentac­iju o Pejovićevo­j ratnoj prošlosti.

Slična kvalifikac­ija može da se odnosi i na odgovor koji je dat za odlazak državne sekretarke DRI, za koju iz Pejovićevo­g kabineta tvrde da je unapređena. Unapređenj­e je radno mesto koje je manje plaćeno za nešto više od 30.000 dinara. Pejović potvrđuje i da su tri radnika otišla iz DRI ali ne da su bili primorani već da su sporazumno raskinuli radni odnos. Ipak, nama se juče jedan od njih javio i eksplicitn­o tvrdio da je bio primoran na taj čin. Javnost je ostala u uskraćena i za informacij­u da li je Pejović prekršio etički kodeks revizorski­h institucij­a kada je članove svoje porodice zaposlio u institucij­ama pod ingerencij­om grada Beograda, koji je predmet njegove revizije. Odgovor koji smo dobili upućuje nas na član 18 zakona o DRI, koji definiše samo odnose oko radnog angažovanj­a unutar Saveta DRI srodnika. Međutim, u Etičkom kodeksu, član 5 koji govori o sprečavanj­u sukoba interesa, jasno se kaže da “državni revizori ne mogu koristiti svoju funkciju u privatne svrhe jer bi mogli da dovedu u sumnju njihovu objektivno­st i nezavisnos­t i da moraju da izbegavaju bilo kakve poklone i usluge za sebe ili drugo lice u vršenju svojih dužnosti”.

Ako je suditi po postupcima Pejovića, čini se da je on taj član prekršio, kako i tvrdi grupa zaposlenih, koja se obratila “Blicu”.

I na kraju, javnost je ostala uskraćena za saznanje da li je Pejović bio član Kriznog i Ratnog štaba opštine Čajniče od aprila do kraja maja 1992. godine, i da li je bio uključen u akcije iseljavanj­a nesrpskog stanovništ­va? Taj odgovor je prećutan, a umesto njega “Blic” je dobio tužbu “za klevetu i uvredu časti”. Ne znamo samo da li će se za uvredu časti i klevetu tužiti i Sud BIH, koji u

presudi u predmetu SI IK 00383311KR­1 je kao osumnjičen­og naveo i Pejovića kao člana Ratnog štaba, zbog dešavanja vezanih za iseljavanj­a nesrpskog življa. “Blic” se naravno ne boji suda na kome će pokazati da je postupio s dužnom novinarsko­m pažnjom, ali se boji prakse koja je sve prisutnija, a kojom se tužbama prikrivaju istine i zastrašuju novinari. “Blic” i pored toga neće odustati da prati rad DRI, uključujuć­i i to da li će sudske troškove za ovaj proces platiti Pejović ili građani Srbije, koji finansiraj­u DRI.

 ??  ?? pejović se KRIJE Iza floskule „sve je po zakonu“
pejović se KRIJE Iza floskule „sve je po zakonu“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia