Cigarete probalo 40 odsto tinejdžera

Blic - - DRUŠTVO -

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete, pokazala su najnovija istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

Lekari upozoravaju da izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt srca, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade.

Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS dr Ika Pešić kaže da veliki broj mladih u Srbiji puši, da taj broj više nije u laganom padu kao što je pre nekoliko godina, već se sada održava, pa čak i raste.

- To zabrinjava zbog ozbiljnih posledica koje će se brzo pojaviti kod mladih kada budu imali 25, 30 ili 40 godina - kaže Pešić za Tanjug.

Ona je pojasnila da je važno mlade informisati o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, ne samo cigareta već i nargila koje su “nadohvat deci osnovnih i srednjih škola”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.