Niški studenti najbolji u regionu

Blic - - DRUŠTVO - Marko Tašković A. M.

Tim studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu pobedio je na prestižnom Regionalnom takmičenju u programiranju ACM.

Na takmičenju koje je održano u Rumuniji, srpski studenti su načinili istorijski uspeh, jer su nakon više od 20 godina obezbedili plasman u svetsko finale ovog programerskog takmičenja koje će biti održano u martu sledeće godine u Portugaliji. Pobeda na regionalnoj rundi je istovremeno najbolji srpski rezultat u istoriji ovog takmičenja.

Prirodnomatematički fakultet iz Niša predstavljali su studenti Ivan Stošić, Vuk Bibić, Lazar Stamenković i mentor Nikola Milosavljević sa departmana za računarske nauke. Ivan Stošić, kapiten ekipe, još tokom srednje škole bio je osvajač medalja na Olimpijadi u informatici.

- Prirodnomatematički fakultet u Nišu mnogo pažnje posvećuje radu sa talentovanim studentima, bilo da je u pitanju učešće na domaćim i međunarodnim takmičenjima ili aktivno uključivanje u naučni rad. Naši studenti bez problema nalaze posao u struci, a oni najbolji se neretko zapošljavaju u nekim od najvećih domaćih i međunarodnih softverskih kompanija. I pored toga, ovakav uspeh još uvek nismo imali, zbog čega smo svi veoma srećni - kaže Marko Petković, profesor PMF-A u Nišu.

Ekipa niškog PMF-A plasirala se na finale koje će se održati u Portugaliji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.