Vulin izdao knjigu osuđenog generala

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nastavio je da promoviše ratne zločince pa je nakon prošlogodišnjeg predavanja generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji, na ovogodišnjem Sajmu knjiga na zvaničnom štandu Ministarstva odbrane predstavljen ratni dn

Blic - - POLITIKA - marko tašković

Haški osuđenik koji u Finskoj služi kaznu od 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti napisao je četiri toma dnevnika pod nazivom “Treća armija sedamdeset i osam dana u zagrljaju Milosrdnog anđela”, a tu knjigu izdao je medija centar “Odbrana”, specijalizovana vojna ustanova u okviru Ministarstva odbrane. Tokom promocije na zvaničnom štandu ovog ministarstva na Sajmu knjiga Pavkovićev dnevnik veličao se, između ostalog, kao doprinos očuvanju znanja o primenjenoj ratnoj veštini, koja je pomogla da se 1999. godine odbrani zemlja i maksimalno sačuvaju resursi u gotovo nemogućim uslovima. Inače, ovo je za kratko vreme već druga Vulinova “rehabilitacija” ratnih zločinaca pošto je pre tačno godinu dana na njegov predlog još jedan haški osuđenik general Vladimir Lazarević držao predavanje budućim oficirima na Vojnoj akademiji.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je, najblaže rečeno, krajnje neprimereno da Ministarstvo odbrane promoviše knjigu osuđenog ratnog zločinca.

- Na ovaj način pokazujemo da nismo spremni da težimo pomirenju u regionu i da se suočimo sa prošlošću. Ovo je dokaz da nismo raskrstili sa ratnim devedesetim niti smo spremni da priznamo naše ratne zločine, a istovremeno insistiramo da drugi to učine. Kad veličamo svoje ratne zločince, onda ne treba da se ljutimo kada drugi u

okruženju to rade - naglašava Popov i dodaje da umesto da se bavimo onim što je ključno za ulazak u EU, a to su unutrašnje reforme, vladavina prava i medijske slobode, mi radimo sve suprotno i vraćamo se u prošlost.

Književnik Filip David ističe da je sramotno da država daje veliku satisfakciju

haškim osuđenicima.

- To je pokazatelj da je opšta atmosfera u društvu loša. Ne možemo napred, putem reformi i EU kad se aveti prošlosti stalno vraćaju. Pored materijalne, mnogo je gora moralna beda u koju smo zapali i zbog koje tapkamo u mestu i čak idemo unazad tvrdi David.

pavković je osuđen na %% godine zatvora

vulin je već promovisao dva haška osuđenika

pavkovićev ratni dnevnik ministarstvo odbrane veliča kao doprinos očuvanju znanja o ratnoj veštini koja je pomogla da se odbrani zemlja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.