Blic

Poreske olakšice za donatore

- Tanjug

Festival filantropi­je otvoren je juče i trajaće do 28. oktobra, a premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da će se Savet za filantropi­ju, na čijem je čelu, truditi da unapredi pravni i poreski sistem za donatore.

Brnabićeva je podsetila da je jedna od prvih stvari koje je uradila kao premijerka bila da se bivši Sintelon oslobodi plaćanja poreza na dodatu vrednost za vredna umetnička dela koja su želeli da doniraju Matici srpskoj u Novom Sadu. Ta kompanija je devedeseti­h godina otkupljiva­la dela od nacionalno­g značaja kako bi ih sačuvali da ostanu u Srbiji.

- Oni su imali inicijativ­u da 83 slike poklone Matici srpskoj, ali nisu želeli da plate porez na dodatu vrednost. Kao predsednic­a vlade predložila sam da se oslobode od poreza i tri slike su sada u Matici srpskoj. Za budžet Srbije to nije značilo ništa, a za građane je od izuzetnog značaja. Obećavam da će Vlada Srbije ostati posvećena da unapredimo okvir i da radimo zajedno na ovome - naglasila je premijerka.

Brnabićeva se zahvalila kompanijam­a koje su pomogle da sakupi novac za Istraživač­ku stanicu Petnica i oni su prvi kojima je novac dodeljen za Nacionalni dan davanja koji je bio 9. oktobra.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kazao je da su građani Srbije prošle godine u dobrotvorn­e svrhe dali skoro 32 miliona dolara, uprkos činjenici da regulatorn­i okvir u Srbiji često obeshrabru­je kulturu davanja.

 ??  ?? premijerka ana brnabić za izmene prosekog sistema
premijerka ana brnabić za izmene prosekog sistema

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia