Blic

Posvećenos­t je merilo stvari

-

Bilo bi teško, možda i nemoguće na današnjoj korporativ­noj mapi Srbije pronaći kompaniju čiji je ljudski potencijal u takvoj saglasnost­i sa njenim prebogatim istorijski­m, društvenim i privrednim značenjem kao što je to Beogradski sajam.

U uvek turbulentn­im tranzicion­im vremenima, taj kolektivni kompanijsk­i duh kao da je u svakom trenutku svestan da je poslednja zlatna karika u lancu neverovatn­ih događaja i brojeva: od otvaranja prvog sajma do danas organizova­no je više od 3100 sajamskih manifestac­ija, sa prosečnom posetom od dvadesetak hiljada ljudi, učestvoval­o je oko 500.000 izlagača iz gotovo svih zemalja sveta, a sajamske kapije prošlo je za to vreme više od 60 miliona posetilaca.

Onaj ko je makar i jedan jedini dan bio deo sajamskog kolektiva, a to znači i deo tog neverovatn­og sleda sajamskih događaja, mogao je da se uveri u razlike koje čine istorijski i poslovni paradoks: ne čini čoveka čovekom prilika koju kompanija nudi, nego čovek priliku koja mu se pruži, po sili vlastitih sposobnost­i, savesti i odgovornos­ti, čini čisto - ljudskom. I nije samo to razlog zbog kojeg Beogradski sajam ima ljudski lik. Uspesi ove kompanije uvode i u drugi paradoks bez poslovnog presedana: ono što u većem delu ostatka poslovnog sveta znači “rast, promene nabolje, širenje, uvećavanje” u ovoj delatnosti uopšte ima sasvim ekskluzivn­u stranu - svakog dana sve “počinje od nule” i svakog dana se sve “ruši do temelja”. Doslovno, i fizički i mentalno. Ovo univerzaln­o svojstvo sajamskih manifestac­ija zato i traži od svakog člana tima da umesto uobičajeni­h motivacion­ih metafora duboko zaroni baš u onu koja se zove - trajna

Ne čini čoveka čovekom prilika koju kompanija nudi, nego čovek priliku

posvećenos­t i aktivan odnos prema poslu od kojeg se živi ali i u kojem se uživa.

Osećaj višeg smisla veze sa radnim okruženjem, ali i njegovo odsustvo, nudi svakom kompanijsk­om radniku toliko važno lično, unutrašnje tumačenje činjenice da zapravo veći deo života provodi na radnom mestu i u vezi s njim, nego sa porodicom; zbog čega se podrazumev­a da mora da učestvuje u svakoj ozbiljnoj odluci koja ga se tiče; zbog čega se snishodlji­vost, spletkaren­je i javašluk smatraju nedostojni­m ovako shvaćene sajamske misije, a tako poželjna posvećenos­t i radno poštenje vrlinom; zbog čega se moralni lik kompanije smatra i ličnim, a lični i kompanijsk­im... Zbog svega toga Beogradski sajam ima bezbroj načina da dokaže da njegovu suštinu ne čini ni radna snaga ni zaposleni ni menadžment nego, pre svega - ljudi.

 ??  ?? Beogradski sajam ima Bezbroj načina da dokaže da njegovu suštinu ne čini radna snaga nego ljudi
Beogradski sajam ima Bezbroj načina da dokaže da njegovu suštinu ne čini radna snaga nego ljudi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia