Blic

Zašto je Engleska kolevka fudbala

Glavni grad ima šest timova u eliti, ali se na severozapa­du Ostrva igra opasno dobar fudbal. A njihovi stadioni su magnet za turiste.

- ALEKSANDAR

Dok slećete na londonski „Hitrou”, aerodrom kao pečurka, sa obe strane aviona, niču kupole stadiona. Ako ništa, bar zbog toga znate da uskoro stižete u kolevku fudbala gde se rađa, živi i umire sa loptom. Istina je da nas je put iz Londona vodio u 335 kilometara udaljeni Liverpul, na meč dva bivša šampiona Evrope, ali bio je red je da se bar malo divimo gradu koji trenutno ima 11 klubova u tri najviša ranga.

Čak šest igraju u Premijer ligi, a najbliži aerodromu „Hitrou” je „Krejven kotidž”, dom fudbalera Fulama. Ekipa koju vodi Slaviša Jokanović i čiji je najbolji strelac Aleksandar Mitrović je i najstariji londonski klub koji se takmiči u elitnoj ligi. Fulam je osnovan 1879, a samo 17 godina kasnije podignut je „Krejven kotidž”, koji se nalazi na samoj obali Temze, tako da se i danas dešava da lopta preskoči tribine i završi u reci. Nekada su lopte „pecali” čamcima i vraćali ih u igru, dok je danas suvenir koji lako može da završi u Severnom moru.

Pola sata pešaka istočnije je „Stamford bridž”, na kojem će danas Čelsi dočekati BATE Borisov u Ligi Evrope, a malo južnije je „Selhrst park”, na kojem sa kapitensko­m trakom naš Luka Milivojevi­ć predvodi Kristal Palas. Čak i za naše uslove neopisiva gužva u centru Londona odvela nas je zapadnije od grada, odnosno na suprotnu stanu od stadiona „Emirati”, na kojem je Crvena zvezda gostovala pre tek nešto manje od godinu dana. U grupnoj fazi Lige Evrope crveno-beli su 2. novembra 2017. odigrali nerešeno sa Arsenalom. Eh, kada bi tako bilo i na „Enfildu”!

Čuvena londonska magla nije nam dala priliku da vidimo novi „Vembli”, gde je domaćin Totenhem sve dok „pevci” ne zavše novo zdanje, a daleko od naše rute je ostao i stadion „London” na kojem već dve godine igra Vest Hem. Kada smo pogledali mapu engleske metropole, primetili

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia