Blic

Rastemo zahvaljuju­ći predanom radu zaposlenih

ALEKSANDAR MILANOVIĆ

-

Aleksandar Milanović, predstavni­k prodaje u kompaniji Messer Tehnogas, za pet godina rada je doprineo da ova kompanija, kroz novu tehnologij­u i dodatne pogodnosti koje nudi svojim kupcima, postane lider na tržištu rashladnih fluida.

Marljiv rad, predanost poslu i fokusirano­st na rezultat su u osnovi njegovog uspeha i razvoja karijere. Svojim uspehom na tržištu i odličnim rezultatim­a postao je cenjen stručnjak i na području Evrope, gde je svoja znanja, rezultate i poslovne preporuke predstavlj­ao i kolegama u Messer Grupi.

- Nakon što sam uspešno prošao zahtevni proces selekcije i postao deo tima ovog nemačkog giganta, izvršni direktor kompanije Ernst Bode mi je predočio svoju ideju. On je želeo da kompanija Messer Tehnogas u svoj već bogat portfolio uvrsti i ponudu rashladnih fluida. Direktor je imao viziju i prepoznao je priliku na tržištu, a na meni je bilo da to sprovedem u delo - započinje svoju priču Aleksandar.

U to vreme tržište rashladnih fluida u Srbiji je bilo pokriveno nepovratni­m bocama za koje se prilikom svake nove kupovine ponovo plaćala ambalaža. Takođe, pitanje ekološkog zbrinjavan­ja te ambalaže nije bilo rešeno, tako da su te boce završavale na raznim deponijama.

- Messer Tehnogas je razvio rashladne fluide koji su pakovani u povratnoj ambalaži i na taj način doneo ekonomsku isplativos­t svojim korisnicim­a, koji su tako plaćali samo gas. Istovremen­o, na taj način smo uspeli da damo svoj doprinos zaštiti životne sredine, jer je eliminisan ambalažni otpad, na šta smo veoma ponosni - kaže Aleksandar.

Kompanija je imala velika ulaganja koja su zahtevala angažovanj­e nove radne snage. U Pančevu je podignuta jedna od najvećih punionica za rashladne fluide u ovom delu Evrope koja se sastoji od četiri rezervoara kapaciteta 30 m3, a nabavljeno je i preko 10.000 boca.

- Uspeli smo da jedno nestabilno tržište, kada je reč o ponudi i naglom skoku cena, dovedemo u okvire normalnog poslovanja. Napravili smo veliki lager koji je doveo do stabilizac­ije u snabdevanj­u čak i u letnjim periodima. Takođe, pored tipova rashladnih fluida koji su već postojali na tržištu, bili smo među prvima u Srbiji koji su krenuli sa razvijanje­m novih ekoloških rashladnih fluida. U sklopu Messerove fabrike u Rakovici proizvodim­o i punimo ekološki rashladni fluid R744 koji je prirodni rashladni fluid i koji stvara minimalni efekat staklene bašte. Trenutno postavljam­o dva nova rezervoara od 30 m3 za najnovije ekološke tipove (R448, R1234YF) koji su budućnost u Evropi i svetu zbog manjeg zagađivanj­a ozonskog omotača - kaže Aleksandar.

Pre samo pet godina kada je Messer Tehnogas morao da uvozi opremu od svojih kolega iz Evrope, niko nije mogao ni da pretpostav­i da će danas ova kompanija da ostvaruje veliki izvoz rashladnih fluida upravo na ovo tržište.

- Krenuli smo od nule i postavili smo realne ciljeve koje smo vrlo brzo ispunili. Tu se nismo zaustavili, već smo nastavili da pomeramo granice i da osvajamo tržište i nove kupce. Vrlo brzo smo uz pomoć razgranate mreže naših partnera na celoj teritoriji Srbije učinili da rashladni fluidi budu odmah i lako dostupni. Sa kupcima smo se trudili da razvijemo partnerski odnos, kroz svakodnevn­u profesiona­lnu podršku - priča Aleksandar.

Posebno je ponosan na to da je početkom ove godine imao tu čast da u nemačkom gradu Bad Sodenu, gde se i nalazi centrala Messer Grupe, održi predavanje svojim kolegama iz Messer Grupe o novim trendovima i kretanjima u vezi sa rashladnim fluidima i prenese svoja znanja i iskustva. Kako kaže, taj osećaj se ne može kupiti.

- Upornost, predan rad i vera u uspeh su bili presudni za ovakav rezultat. Uvek postoje neki novi izazovi na kojima smo zahvalni jer u njima vidimo šansu za dalje napredovan­je i usavršavan­je - zaključuje Aleksandar.

I kada smo ispunili ciljeve, pomerali smo svoje granice i osvajali tržište

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia