Blic

Zatvor u Mitrovici traži hotel u Makarskoj

DOMAĆA PREDUZEĆA I INSTITUCIJ­E POLAŽU PRAVO NA OBJEKTE NA JADRANU

- aleksandar latas

Na javni poziv Republičke direkcije za imovinu (RDI) stiglo je oko 130 prijava preduzeća i državnih uprava koje potražuju svoju imovinu - većinom odmarališt­a po jadranskoj obali.

Srpska preduzeća, lokalne samouprave i državne ustanove ne mogu do svoje imovine u bivšim jugosloven­skim republikam­a, najatrakti­vniji objekti nalaze se u Hrvatskoj, među kojima su mnogi već prodati drugim vlasnicima. Tako je, na primer, Autonomna Pokrajina Vojvodina za objekat na Bledskom jezeru - koji sada koristi Ministarst­vo odbrane Slovenije - pokrenulo opomenu pred pokretanje sudskog postupka, a to je već urađeno u vezi sa vilama “Vojvodina” u Lovranu i Crikvenici, koje su u međuvremen­u odlukom tamošnjih sudskih organa prenete u vlasništvo MUP-A Hrvatske, odnosno Hrvatskog fonda za privatizac­iju.

Prijave za restitucij­u dostavile su i brojne druge srpske institucij­e - od Grada Beograda koji potražuje vilu na Bledu u Sloveniji, do Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica koji traži da mu se vrati hotel “Dubravka” u mestu Baške Vode, pored Makarske. No, kako nezvanično saznajemo iz Ministarst­va pravde, koliko je njima poznato, hotel “Dubravka” je prodat privatniku. Samo preduzeće za turizam “Rekreaturs” potražuje nekadašnje odmarališt­e “Beograd” u Rovinju od 900 ležajeva, nekadašnje odmarališt­e “Srbija” pored Dubrovnika sa 375 ležajeva i bungalove “Stari grad” u Biogradu na Moru od skoro 200 ležajeva. Imali su još odmarališt­a na nekoliko hrvatskih ostrva, ali nisu vlasnici zemljišta pa ih i ne traže.

- Na sve pozive Direkcije

Veliki deo imovine koju potražuju srpska preduzeća i institucij­e već je prodat ili dat u zakup hrvatskim kompanijam­a i državnim organima

smo se javljali, ali individual­no nismo tražili ništa niti pokretali postupke pred hrvatskim sudovima. Koliko znamo, odmarališt­e “Beograd” koristi Fabrika duvana Rovinj, odmarališt­e kod Dubrovnika je porušeno, a u

Biogradu na Moru jedan deo odmarališt­a koriste časne sestre Katoličke crkve - rekli su iz ovog preduzeća.

Prema podacima iz RDI, “Simpo” iz Vranja potražuje 2.100 metara kvadratnih poslovnog prostora u Samoboru. RDI su se javili i zrenjanins­ka mesna industrija „Bek”, subotički „Vojput”, Jugobanka, kragujevač­ka „Zastava”, pančevačka „Utva”, „Pionir” iz Subotice koji ima nekretnine u Splitu i mnogi drugi. Svoju imovinu potražuju i Osnovna škola „1. oktobar“Bašaid, OŠ „Jovan Sterija Popović“Beograd, kao i Gradski centar za socijalni rad Jagodina.

- Srbija je potpisala Aneks G Sporazuma o sukcesiji koji bi trebalo da vrati imovinu naših preduzeća. Pozvaćemo Hrvatsku, gde je najviše takve imovine, da zaključi bilateraln­i sporazum sa Srbijom.

Ukoliko to ne budu želeli, ići ćemo na arbitražu koja ima snagu jaču od zakona - izjavio je Jovan Vorkapić, direktor RDI.

Iako je na javnom pozivu rok za dostavu prijave i dokumentac­ije za oduzetu imovinu bio 5. oktobar ove godine, RDI i dalje prima nove prijave koje im, kako kažu, pristižu svakodnevn­o. Po proceni ove institucij­e, vrednost zgrada, stanova i odmarališt­a koje subjekti iz Srbije potražuju u Hrvatskoj je oko 1,8 mlijardi evra, a u drugom smeru cifra je oko 800 miliona evra. Hrvatska od 1992. godine svu pokretnu i nepokretnu imovinu srpskih pravnih lica na svojoj teritoriji konfiskova­la je, bez naknade, a posebnim zakonom iz 1994. godine ta imovina upisana je kao državna i data na raspolagan­je Fondu za privatizac­iju. Deo je tako i prodat.

„Srbija je potpisala sporazum o sukcesiji. Pozvaćemo Hrvatsku da zbog toga zaključimo bilateraln­i sporazum“JOVAN VORKAPIĆ, DIREKTOR RDI

 ??  ?? hotel „Dubravka“u vlasništvu Kpz mitrovica
hotel „Dubravka“u vlasništvu Kpz mitrovica
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia