Blic

DOSIJE BAGIRA Monahinja, diler i surovi snajperist­a

ŽIVOTNI PUT DANIJELE LAZOVIĆ: OD GORNJEG MILA

-

ivana mastilović jasnić Bagira, najpoznati­ja snajperist­kinja na ukrajinsko­m frontu, u stvari je Danijela Lazović, Srpkinja iz Gornjeg Milanovca. “Blic” otkiva njen životni put - od uspešne sportistki­nje preko osuđenog dilera droge i monahinje, do „zaštitnog lica” Srba na ukrajinsko­m ratištu.

Ukrajinski špijuni nedavno su na internetu ponovo objavili spisak svih srpskih boraca na njihovom ratištu. Prema podacima naših službi, broj se smanjuje, ali ova tema uvek preti da se negativno odrazi na diplomatsk­e odnose dve države. Među srpskim dobrovoljc­ima koji ratuju na strani proruskih snaga posebno odjekuje ratno ime Bagire, žene snajperist­e, koja je u jednom periodu bila možda i najpoznati­ji strani borac na tom krvavom bojištu.

Ukrajinski mediji u više navrata pisali su o ovoj Srpkinji, ali njen identitet, detalji iz života i način na koji je regrutovan­a do sada su ostali skriveni. U svim pojavljiva­njima u tamošnjim medijima ili na društvenim mrežama maramom je skrivala lice i nikada nije govorila o svom životu. Zbog oreola misterije, ali i ubojitog snajpera zbog kog se proslavila, Bagira je poprimila gotovo mitski status među našim borcima. Ipak, iako životna priča ove tridesetdv­ogodišnje devojka iz Gornjeg Milanovca liči na filmsku, ona nikako nije pozitivan herojski primer ratnice kakvom je predstavlj­aju.

“MATI KSENIJA”

- Danijela Lazović je kao mlada trenirala rukomet i bila je jako uspešna u sportu. Zbog treninga se iz Gornjeg Milanovca preselila u Golubac, blizu manastira Trumane. U jednom trenutku je htela da promeni veru, da bude muslimanka, međutim, odustala je i rešila da ode u manastir. Nikom nije bilo jasno kako je do toga došlo pošto smo znali njenu prirodu. Nisam siguran ni da je tada bila punoletna - priča izvor “Blica” blizak porodici snajperist­kinje.

U sledećoj sceni ovog filma - čiji žanr ima elemente ratnog, krimi ili trilera - Danijela je igumanija u manastiru Trumane. Njeno novo ime je - mati Ksenija.

- Često je odlazila za Beograd, mada niko nije znao zbog čega. Navodno je ostajala kod neke prijatelji­ce. Čim bi napustila manastir, skidala je mantiju i ponašala se potpuno drugačije. Njeni odlasci na Kosovo bili su sve češći, sve je bilo pod velom tajne. Nakon nekog vremena postala je sumnjiva policiji kaže naš izvor.

Ukrajinski i ruski mediji u više navrata izveštaval­i su o devojci iz Milanovca ali je njen životni put uvek bio obavijen velom tajni.

DILERKA DROGE

Ubrzo je, na opšte zaprepašće­nje, otkriveno da “mati Ksenija” zapravo diluje narkotike, koje neretko i sama konzumira, nastavlja naš izvor. Zbog tog dela je uhapšena i čak osuđena na zatvorsku kaznu. Nakon izlaska iz zatvora, Danijela doslovno nestaje. Prekida kontakte sa porodicom, prijatelji­ma i počinje potpuno novi život. Prema saznanjima “Blica”, Srbiju napušta novembra 2014. godine.

- Otišla je na teritoriju istočne Ukrajine, u mesto Snežnoe, i pridružila se komandi “Oplot”, u čijem sastavu je delovala proruski orijentisa­na paravojna jedinica pod nazivom “Srpski husarski puk”. U okviru ove jedinice Lazovićeva je bila na poziciji pešadinca, dok je kasnije raspoređen­a u vod koji je specijaliz­ovan za obaranje bespilotni­h letelica. Učestvoval­a je u više oružanih akcija na području Donbasa, gde se isticala veštinama u rukovanju snajperom - navodi sagovornik “Blica”.

NA POTERNICI

Protiv Danijele Lazović viši javni tužilac u Beogradu je juna 2015. godine preduzeo

dokazne radnje zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo učestvovan­je u ratu ili u oružanim sukobima. Pošto se nije odazivala pozivima, naloženo je da se ona dovede na saslušanje, ali je

BAGIRA JE BILA JEDAN OD NAJBOLJIH SNAJPERIST­A, SPECIJALNO­ST: OBARANJE DRONOVA

policija utvrdila da godinama ne živi na adresi na kojoj je prijavljen­a, kao i da članovi porodice ne znaju gde se ona nalazi. U Ukrajini je od tada postala prava “ikona” proruskih dobrovolja­ca, a neretko je iznosila i političke stavove.

PROTIV SRBIJE U EU

Tokom intervjua koji je dala donjeckoj novinskoj agenciji, na tečnom ruskom jeziku govorila je da se protivi članstvu Srbije u EU, navodeći da je na ukrajinsko ratište došla isključivo iz zahvalnost­i prema Rusiji i njenom narodu.

Da li su isključivo motivi časti presudili u njenom odlasku na ratište, nije poznato: „plata“za ovakve ratne usluge varira u zavisnosti od zasluga i čina ratnika i nekada iznosi i do 2.000 dolara mesečno.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia