Blic

Zanimanje poltron

KONTRA

-

Podelio sam prekjuče na društvenim mrežama post dragog prijatelja i kolege Zorana Sekulića jer mi se čini da je poslao najbolju poruku svima koji rade u medijima ili se motaju oko njih. Zato ću ga preneti i na ovom mestu: „Bolje ne pisati ništa, nego pisati loše, bolje pisati loše, nego pisati gluposti, bolje pisati gluposti, nego pisati poltronski.“Kakvi su nam mediji danas u Srbiji, naterao me uvaženi kolega da se zapitam. Loši, mogu reći, za 35 godina koliko se bavim ovim poslom, nikad gori, glupi – nikad više gluposti nisam čitao u medijima nego danas. Odgovor na pitanje – zašto su takvi je jednostava­n, pa zato što su većinom poltronski.

Poltron je postalo i najunosnij­e zanimanje u Srbiji. To je uslov i da dođete do najviših funkcija u državnoj administra­ciji, kao i do mesta direktora neke kulturne institucij­e. Uzmimo za primer najnovija dešavanja u Narodnom pozorištu. Večiti upravnik Dejan Savić smenio je uspešnog direktora Drame zbog njegovih kritičkih izjava, pa i zbog „sumnjivog“repertoara koji je postavljao. Ne verujem da ga je glavni vođa zvao i tražio to od njega, sam je to on, uz pomoć polusveta kojim se okružio, iz predostrož­nosti i brige za upravničku funkciju uradio. I kad ga je esnaf iznenadio i pobunio se, večiti upravnik se branio kao svi oni kojima je poltronstv­o glavno zanimanje: „Ceo problem je politizova­n, što je jasno jer su se kao podrška javile zaboravlje­ne razne aveti iz prošlosti.“Kaže i da ovaj postupak (politizaci­ja) nije pozorišni i umetnički i reč je o matrici koja se sve više koristi i u kulturi. Od svega se danas pravi politički slučaj i to rade baš oni koji ne mogu da dobiju podršku na izborima - ističe Savić.

Na ovome bi mu pozavideli i Vulin i Martinović i sve druge “aveti iz prošlosti” koje danas vedre i oblače po Srbiji, a koje upravnik Savić želi da odbrani od glumaca i reditelja koji se ne slažu sa njegovim načinom rada u nacionalno­m pozorištu. Šalje tako Savić poruku vođi da ne brine i da će on ideološki i politički upodobiti kuću kojom upravlja po njegovom liku i delu. Tako je opstajao i ranije, pa što bi menjao taktiku.

Profesiona­lni poltroni su uspostavil­i takav sistem vladanja na svim nivoima da se sve pravda zaklinjanj­em i tobožnjom odbranom velikog vođe. Da li vama, primera radi, sednice Glavnog odbora ili Skupštine vladajuće stranke liče na pompezna zasedanja nekadašnji­h centralnih komiteta Saveza komunista. Pamtih ih i mnogo mi liče.

Ne oglašava se jedino ministar kulture, a posao mu nalaže da se prvi javi. Ministarst­vo se oglasilo sa nekakvim nemuštim saopštenje­m, tek da nešto napišu i da ništa ne kažu. Opekao se izgleda sa onim izjavama o rijalitiji­ma, kada su ga iskritikov­ali i vođa i svi profesiona­lni poltroni redom na čelu sa premijerko­m, pa čeka da vidi rasplet. Ni otvaranje dva muzeja ne bi ga spasilo od smene da je nastavio da dira samo jezgro uvlakaštva i najbolju školu poltronstv­a u Srbiji. Ne sećam se da je na nekoj televiziji, a moralo bi da bude na svim sa nacionalno­m frenkvenci­jom, sučeljavan­ja pobunjenih glumaca i uprave.

I da se za kraj vratim na citat s početka teksta – “bolje pisati gluposti, nego poltronski”. Postali smo, nažalost, zemlja sa najgluplji­m i najpoltron­skijim medijima u Evropi. Čast retkim izuzecima. Došli smo u apsurdnu situaciju da se ono malo kritične javnosti oduševljav­aja kad se neki retki novinar usudi i okuraži da javno postavi profesiona­lno pitanje nekom na vlasti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia