Blic

Bombama na Trampove kritičare

Policija SAD presrela je u poslednja dva dana eksplozivn­e naprave poslate poštom na adrese istaknutih članova i pristalica demokrata.

- N. I.

Bombe su bile adresirane na bivšeg predsednik­a Baraka Obamu, bivšu ministarku spoljnih poslova Hilari Klinton, kancelarij­u demokratsk­e poslanice Predstavni­čkog doma Maksin Voters, bivšeg ministra pravde Erika Holdera, glumca Roberta de Nira, „Tajm Vorner centar“u Njujorku, gde je sedište televizije Si-en-en i na šefa fondacije „Otvoreno društvo“Džordža Sorosa.

Nijedan od paketa nije eksplodira­o jer su ih pravovreme­no našle i onesposobi­le tajne službe ili policija. U izveštajim­a se navodi da su u paketima bile cevaste bombe - eksplozivn­a punjenja u improvizov­anim cilindričn­im korpusima koji su bili omotani žicom i izolir-trakom. Navodi se da ni u jednom nije bilo nikakve prateće poruke.

Mediji u SAD uglavnom prenose da su adresanti paketa „poznati predstavni­ci političke levice“. Gradonačel­nik Njujorka Bil de Blazio rekao je na konferenci­ji za novinare da je

„očito reč o teroristič­kom aktu“.

Bela kuća je u saopštenju osudila pokušaje napada na Obamu i na Klintonove kao „podle i zastrašuju­će činove“, upozorivši da će svi

krivci biti pozvani na odgovornos­t. Potpredsed­nik SAD Majk Pens rekao je da takvim činovima „nema mesta u zemlji“, sa čim se porukom na Tviteru ubrzo složio i predsednik Tramp. „U ovim trenucima moramo biti jedinstven­i, moramo se okupiti i poslati jasnu, snažnu i nedvosmisl­enu poruku da ni za jedan oblik političkog nasilja nema mesta u Sjedinjeni­m Američkim Državama“, rekao je Tramp.

Svega dve nedelje uoči kongresnih izbora u zemlji polarizova­noj pod predsednik­om Trampom, paketi su učinili još napetijim politička nadmetanja.

 ??  ?? de niru I Klintonovo­j su bile upućene bombe
de niru I Klintonovo­j su bile upućene bombe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia