Blic

„Enfildom“se orila i pesma „delija“!

„ZABRANJENI NAVIJAČI“PO GRUPAMA NA STADIONU LIVERPULA

- D. Nikolić

Bila im je potrebna neka iskra da bi se prepoznali u masi crvenih. Iskru su pronašli u Đerdanu Šaćiriju, reprezenta­tivcu Švajcarske rođenom u Gnjilanu. Kad god bi on dobio loptu, naši bi se oglašavali zvižducima.

Čuveni „Enfild“. Kažu, kad se tamo čuje pesma navijača Liverpula, nijedna druga ne ostaje u ušima dugo, dugo. Međutim, na meču trećeg kola Lige šampiona sa Zvezdom, na slavnom stadionu orila se i pesma “delija”. UEFA je nedavno kaznila srpskog prvaka odlukom o dvema utakmicama na gostujućem terenu bez organizova­nog vođenja pristalica. A organizova­no vođenje ne podrazumev­a da postoji određena koordinaci­ja vezana za sam proces putovanja i smeštaja, već isključivo - nema karata na koje Zvezda može da od domaćina računa u sklopu propisa UEFA, kojima je predviđeno pet odsto ulaznica za goste.

I kad već nema prodaje karata Zvezdinim navijačima, logika kaže - neće ih ni biti na stadionu. Sektor predviđen za goste je, uostalom, rasprodat domaćim pristalica­ma, ali... Na „Enfildu“je bilo “delija”. Bilo ih je i čuli su se. Nekoliko stotina njih je ušlo na Liverpulov stadion i, ne znajući koliko ih ukupno ima i gde su raštrkani po tribinama, bila im je potrebna neka iskra da bi se prepoznali u masi crvenih. Iskru su pronašli u Đerdanu Šaćiriju, reprezenta­tivcu Švajcarske rođenom u Gnjilanu. Kad god bi on dobio loptu, “delije” bi se oglašavale zvižducima. Prvi put je to zbunilo pristalice Liverpula, ali brzo su počeli da shvataju o čemu se radi. A iako je njihov tim igrao odlično, neverica kod onih kojima je tim sa „Enfilda“u srcu je rasla. Grupisale su se “delije” gde su mogle, i to po različitim sektorima, pa je grmelo pod krovom „Enfilda“. A čuveni stihovi “Zvezda, le” orili su se sa više tribina.

Na kraju, kada su Liverpulov­e pristalice otišle kućama, ostale su samo “delije”. Onako, za svoju dušu. Skupljeni kod ulaza, na različitim delovima stadionima, počeli su da pevaju. Da se dovikuju. Da jedni počnu stih, a drugi nastave. Pevali su ne mareći za sam rezultat. Zvezda je i ovoga puta pokazala koliki je magnet za svoje pristalice, gde god oni živeli, i gde god igrala. Uostalom, „Enfild“i nije toliko daleko i nije neki zabranjeni grad za one kojima je jedna od omiljenih pesama “Biću uvek s tobom, makar nem’o ‘leba, bodriću te, Zvezdo, i na Marsu ako treba”.

Pokazalo se da „Enfild“i Liverpul nisu zabranjene zone za naše

 ??  ?? Navijači zvezde Na stadionu liverpula
Navijači zvezde Na stadionu liverpula

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia