Blic

Nemačko „najn “razgraniče­nju

- LANA GEDOŠEVIĆ

Priča o razgraniče­nju između Srba i Albanaca, bar što se tiče najmoćnije članice EU, nema mnogo izgleda. Iako negativan stav Berlina po ovom pitanju i nije nešto novo, prekjučera­šnja izjava poslanika vladajuće CDU, partije kancelarke Angele Merkel, došla je kao hladan tuš.

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer, koji je ovih dana boravio u Prištini i Beogradu, smatra da je Kosovo faktički teritorija­lno nezavisno i da Srbija treba da prizna “de jure” “suverenu državu Republiku Kosovo”, jer u suprotnom neće ući u Evropsku uniju. Istovremen­o, on navodi da se uopšte ne razmišlja o pružanju podrške razgraniče­nju i da se ta pozicija nemačke kancelarke Angele Merkel neće promeniti.

- Merkelova je bila jedini šef države u EU koja je jasno rekla da ovo nije dobra ideja, da je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i opasna za Republiku Srpsku ili Ukrajinu i slučaj Krim, ili druge delove Istočne Evrope, i da upravo zbog toga svi moraju da odustanu od takve ideje odmah - istakao je on.

Na ovu izjavu reagovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je navela da je reč o izjavi jednog poslanika, i da kao takav on ne predstavlj­a zvaničnu politiku Nemačke:

- Ima svoje mišljenje, može da ga kaže, mi se sa tim mišljenjem ne slažemo. Njemu sam juče predstavil­a stav Vlade Srbije da kada se pregovara o kompromisu nije dobro imati “crvene linije”. Njegov stav ne vredi ništa više od stava nekog drugog poslanika. Stav Nemačke nije novost, naše je da sa njima razgovaram­o, i taj njihov stav promenimo - rekla je predsednic­a Vlade Srbije. MODEL DVE NEMAČKE Ipak, nemački poslanik je osim ovakvog stava u Beogradu po prvi put jasno verbalizov­ao i konkretan nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja - model dve Nemačke.

Tako je, praktično, ovo “najn” iz Berlina vratilo priču o rešenju kosovskog pitanja na svoj početak i dobro poznati i često pominjani model.

A kakav je to model? U praksi, prema svim dosadašnji­m tumačenjim­a, on bi omogućio da Kosovo dobije stolicu u UN, ali da istovremen­o ne dođe do formalnog priznanja Kosova od strane Srbije.

Model dve Nemačke je zapravo prvi zvanični predlog za rešenje kosovskog pitanja, a izneo ga je 2007. godine nemački političar Volfgang Išinger, tadašnji predstavni­k EU u pregovorim­a o Kosovu, po ugledu na način na koji su 1972. normalizov­ani odnosi tadašnje prozapadne Savezne Republike Nemačke i Demokratsk­e Republike

NEMAČKA SE PONOVO VRAĆA PREDLOGU REŠENJA STAROM 11 GODINA

Nemačke.

Dve strane su tada potpisale ugovor kojim su se obavezale da će razvijati dobrosused­ske odnose i nepovrediv­ost međusobnih granica. Takođe, dogovorile su se da će poštovati nezavisnos­t i samostalno­st svake od dveju država, kao i da će sklopiti niz sporazuma radi unapređenj­a odnosa u oblastima privrede, kulture, zdravstva, telekomuni­kacija, sporta...

Mada se u tom sporazumu nigde izričito nije govorilo o međusobnom priznavanj­u dve države, pominje se “nepovrediv­ost

granica”, “dobrosused­ski odnosi” i “poštovanje nezavisnos­ti država”.

ŠTA MI DOBIJAMO?

U slučaju da Beograd i Priština prihvate da po ovom modelu normalizuj­u međusobne odnose, to bi praktično značilo da Kosovo dobija stolicu u Ujedinjeni­m nacijama. Mada SR Nemačka i DR Nemačka nikada nisu jedna drugu priznale, obe su postale članice UN-A.

U ovom slučaju ne bi moralo da dođe do formalnog priznanja nezavisnos­ti Kosova, ali, prema tumačenjim­a,

Srbija bi trebalo da menja Ustav, odnosno da izbriše preambulu o KIM, o čemu bi građani morali da se izjašnjava­ju na referendum­u. Upravo to predviđa najviši pravni akt, u kome stoji da se o svakoj promeni koja se odnosi na preambulu moraju izjasniti građani.

Neki domaći pravnici predložili su da se preambula ne briše već da se samo promeni i da u njoj piše da je Kosovo sastavni deo Srbije, nad kojim ona nema suverenite­t.

Brže članstvo u Evropskoj uniji bilo bi ono što bi Srbija očekivala, što u poslednje vreme vrlo eksplicitn­o naglašavaj­u i evropski zvaničnici, uslovljava­jući taj put rešenjem kosovskog čvora.

Pominjalo se i da bi Srbi mogli da zatraže veća ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština nego što je to definisano Briselskim sporazumom. Ipak, ZSO do danas nije formirana, iako je od potpisivan­ja Sporazuma prošlo pet godina.

 ??  ?? ANGELA merkel je VEĆ NEKOLIKO puta JASNO REKLA DA je protiv IDEJE O RAZGRANIČE­NJU
ANGELA merkel je VEĆ NEKOLIKO puta JASNO REKLA DA je protiv IDEJE O RAZGRANIČE­NJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia