Blic

Bahatom princu odbrojani dani

Saudijski prestolona­slednik Mohamed bin Salman mogao bi da bude smenjen zbog krize oko ubistva novinara Džamala Kašogija, navode svetski mediji.

- Ivana kešanski

Vodeći francuski list „Le Figaro“objavio je priču koja govori o tome da kraljevska porodica aktivno razmišlja o zameni krunskog princa koji bi trebalo da nasledi svog oca kralja Salmana, dok se kraljevstv­o nalazi pred najvećim međunarodn­im pritiskom u savremenoj istoriji zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, za koga se veruje da je ubijen upravo po nalogu prestolona­slednika.

Neimenovan­i diplomatsk­i izvor lista rekao je da se Savet lojalnosti, državno telo zaduženo za odobravanj­e reda nasledstva prestola, nekoliko puta u tajnosti sastalo poslednjih dana.

Sastavljen od delegata koji predstavlj­a svaki od klanova - najmanje sedam - kraljevske porodice, to telo, odgovorno za probleme nasleđa, ispituje situaciju stvorenu smrću novinara i disidenta Džamala Kašogija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu, navodi taj list.

Prema pisanju „Le Figaro“, saudijski režim želi da zameni 33-godišnjeg Mohameda njegovim mlađim, mnogo manje ambiciozni­m i predvidlji­vijim bratom, princom Kalidom bin Salmanom. Savet je već ranije prekršio običajno pravilo nasleđivan­ja prošle godine, kada je postavio Mohameda kao novog krunskog princa umesto Mohameda bin Najefa, koji je bio prvi u redu za presto.

Prema rečima britanskog pukovnika Brajana Lisa, nekadašnje­g vojnog atašea u Saudijskoj Arabiji, dani Mohamedovo­g defakto vladanja su odbrojani. On je za sajt Rudav rekao da Saudijci nikad neće priznati umešanost princa u ubistvo, ali da to ne znači da će on moći da nastavi da vlada.

- Verujem da će se kralj - pod pretpostav­kom da je u jednom od svojih „čistih“perioda - rešiti Mohameda bin Salmana tako što će ga zameniti. On to ne može učiniti odmah, ili čak u narednih nekoliko meseci, jer bi to izgledalo kao da se povio pred stranim pritiskom. To će sigurno vratiti kredibilit­et monarhiji - rekao je Lis. Prema njegovim rečima, malo ko veruje da Mohamed nije umešan u ovaj zločin.

- Saudijska verzija je, u najmanju ruku, neverodost­ojna. Tim koji je posetio Istanbul sigurno nisu turisti, a osoba koja je viđena da napušta konzulat u Kašogijevo­j odeći očigledno nije bila on. Čak i Tramp sada priznaje da je ovo najlošije prikrivanj­e svih vremena - rekao je on.

Inače, prestlonas­lednik Mohamed bin Salman je, otkako je postavljen na tu poziciju, pohapsio brojne prinčeve, zvaničnike i biznismene i od njih uzeo čitavo bogatstvo, a sve pod izgovorom borbe protiv korupcije. On je i zapovedio saudijskoj vojsci da ratuje u Jemenu, gde je trenutno jedna od najgorih humanitarn­ih kriza u istoriji. Takođe, kidnapovao je libanskog premijera, koga je ipak ubrzo pustio da se vrati u zemlju, a pozatvarao je silne kritičare i borce za ljudska prava.

Saudijci su takođe pod pritiskom Zapada, koji želi da očuva kraljevsku porodicu koja je veliki vojni i ekonomski saveznik, ali ukoliko je nemoguće obuzdati Mohameda bin Salmana, Britanija i SAD će se postarati da on ne bude na vlasti.

 ??  ?? SAUDIJCI NEĆE PRIZNATI UMEŠANOST PRINCA U UBISTVO KAŠOGIJA, ALI TO NE ZNAČI DA će MOĆI DA VLADA
SAUDIJCI NEĆE PRIZNATI UMEŠANOST PRINCA U UBISTVO KAŠOGIJA, ALI TO NE ZNAČI DA će MOĆI DA VLADA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia