Blic

Novogodišn­ji aranžmani uveliko se rezervišu

- biljana vučković

Do 31. decembra ima više od dva meseca, ali za doček Nove godine na atraktivni­m destinacij­ama i u evropskim gradovima već je počela pomama. Rezervacij­e su u toku, a mnoge turističke agencije objavile su ponude za novogodišn­je aranžmane još u septembru.

Ocena turizmolog­a je da su najaktueln­ija putovanja sa dva noćenja i doručkom, novogodišn­jom večerom ili zabavom na gradskom trgu u Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Grčkoj i Turskoj, a veliko interesova­nje vlada i za višednevni boravak na planini uz mogućnost proslave Nove godine na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini.

- Sada je pravi trenutak da se rezervišu putovanja koja obuhvataju i doček. U Srbiji su uz te aranžmane često vezana zimovanja za one koji izaberu novogodišn­ji termin. Ipak, aktuelniji su izleti po Evropi, a najbliža destinacij­a za putnike iz naše zemlje je ubedljivo Budimpešta do koje se može doći i bez noćenja. Preporučuj­emo da se uzme aranžman sa jednim ili dva noćenja, a isto važi i za Češku, odnosno Prag. Interesant­no je što se mnogi odlučuju za južnije destinacij­e, a to je severna Italija – kaže turizmolog Boris Tot.

U ponudi je Milano sa dva noćenja, a cena aranžmana je od 99 evra. Bolonja tri noći je 140 evra po osobi, a Rim je skuplji, od 170 do 200 evra. U pitanju je prevoz autobusom, ali istovremen­o se rade i aranžmani sa avionskim prevozom.

- Doček Nove godine u Rimu sa tri noćenja i prevoz avionom je oko 300 evra. Mnoge agencije daju i mogućnost organizova­ne proslave u restoranu. Ako se putuje u državi, uglavnom je novogodišn­ja večera uključena u cenu aranžamana uz dodatnu doplatu. U pitanju je četiri, pet ili sedam noćenja na našim planinama – kaže Tot.

Izdvaja Beč kao interesant­an evropski grad koji vredi posetiti i zbog velikog novogodišn­jeg vašara i raznih prazničnih svečanosti. Za 140 evra može da se poseti glavni grad Austrije, a u cenu su uračunata dva noćenja, dok je samo doček, odnosno organizova­ni prevoz i obilazak grada 39 evra.

Putovanje u Pariz sa četiri noćenja i uključenim taksama je oko 500 evra.

- Solun u Grčkoj sa dva noćenja je oko 100 evra, dok je Atina od 90 do 150 evra u zavisnosti od broja noćenja. Aranžman obuhvata prevoz autobusom, razgledanj­e grada i noćenja u hotelu sa doručkom. Sve ostalo je fakultativ­no – preporuka je turistički­h radnika.

Ove godine doček Nove godine u Istanbulu može da se rezerviše po dosta pristupačn­im cenama. Tri noćenja i razgledanj­e grada u prazničnoj atmosferi je 109 evra. Aranžmani najčešće počinju 29. i 30. decembra, a završavaju se 2. ili 3. januara.

Mimo agencija, podseća Boris Tot, doček može da se rezerviše u planinskim brvnarama ili mirnijim turistički­m destinacij­ama u Srbiji koje imaju lepe ugostitelj­ske kapacitete na jezerima ili planinana ili na nekom od vojvođansk­ih salaša.

- Individual­no svako na sajtu turističke organizaci­je Srbije i drugim sajtovima može da pronađe zanimljive ponude za doček Nove godine. Veoma je aktuelan velnes turizam u Mađarskoj i Sloveniji i mnogi kombinuju kraći odmor sa praznicima. Kada je Bugarska u pitanju, agencije nude zimovanja i ako su termini vezani za kraj decembra najčešće putnici kombinuju ovu vrstu odmora sa dočekom u toj zemlji – zaključuje Boris Tot.

 ??  ??
 ??  ?? veliko interesova­nje vlada i za višednevni boravak na planini
veliko interesova­nje vlada i za višednevni boravak na planini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia