Blic

Usnu harmoniku, pa na voz

- ALEKSANDAR LATAS, novinar

Pamti naše stanovništ­vo kobnu železničku liniju Novi Sad Zrenjanin, upokojenu pre sedam godina. Neki stariji njome verovatno plaše decu kada su zločesta i neće da idu na spavanje. To su obično turobna sećanja o klackaju po bačkim i banatskim pustopolji­nama kada se voz kretao celih deset kilometara na sat. Potom struganje živaca čekanjem na čvorištu Orlovat, često i duže od sat vremena, te bezosećajn­o zurenje u okolinu, koja je nameštena kao najbolja scena za špageti vesterne. Vetar, “tumbleweed­s” odnosno, što bi u Vojvodini rekli, kotrljani i umesto kojota, psi lutalice.

Možda zbog ovakvih sećanja niko i nije euforično dočekao najavu „Infrastruk­tura Železnica Srbije” da se ponovo uvodi pomenuta linija, ovaj put sa “brzim” vozom, koji će od Zrenjanina do Novog Sada gaziti za „samo” tri sata 38 minuta.

#

Sve izgleda kao dugoročan plan da se ljudima u Srbiji konačno ogadi železnica

Ako neko u agoniji voli da se šali na svoj račun, to smo mi, pa je vest ubrzo korigovana kako novom brzom vozu treba više vremena od Zrenjanina do Novog Sada nego našoj maratonki Oliveri Jevtić. Preduzetni su izmislili rolerkoste­r da bi se zabavili i privukli avanturist­e, ova linija je nešto slično, samo u potpuno drugoj krajnosti.

Kada je šala i sećanje otišlo predaleko, jer su neki svedočili da se znalo voziti i po šest sati, iz Železnica su odlučili da objasne vremensku distancu. Naime, najjednost­avnije rečeno, voz ide okolo. Ne preko Tbilisija, ali kači Rimske Šančeve, Kać, Budisavu, Šajkaš, Vilovo, Gardinovac, Lok, Titel, Knićanin, Perlez, Farkaždin, Orlovat i Lukićevo. Tako ne putuje 49 nego 95 kilometara, dok je povratna karta 100 dinara jeftinija od autobusa, koji istu relaciju pređe za 40 minuta.

Ako tome dodamo i činjenice da je u rekonstruk­ciju 95 kilometara pruge od Novog Sada do Zrenjanina uloženo 5,5 milijardi dinara, te da jedan od dva polaska iz Zrenjanina kreće u 3.35 izjutra, sve izgleda kao dugoročan plan da se ljudima u Srbiji konačno ogadi železnica, te da odustanu od putovanja vozom.

Najupornij­i ili prosto ljubitelji avantura neka ponesu loptu (stari do 12 godina) jer mogu da se igraju u Orlovatu, stariji obavezno u džepove nek stave usne harmonike, čovek se uči dok je živ, sa našim želenicama bukvalno kada to i ne želi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia