Blic

Ubica iz sinagoge planirao veći masakr

- nataša ivanovski

UBICA JE OPTUŽEN PO 29 TAČAKA OPTUŽNICE, A MOGAO BI DA DOBIJE I SMRTNU KAZNU

Kod Roberta Bauersa (48), koji je u subotu pucao na vernike u sinagogi u Pitsburgu, policija je pronašla automatsku pušku AR-15 i tri pištolja “glok 57”.

Poslednji broj žrtva je 11, a do zuba naoružanog Bauersa u nameri da ubije više ljudi sprečila je policija, koja je na lice mesta izašla 20-ak minuta nakon što je počeo svoj krvavi pir. Poziv policiji uspeli su da upute vernici koji su se zabarikadi­rali unutar sinagoge, nakon čega je usledilo uzajamno pucanje u kojem je Bauers i sam povređen, kao i četiri policajca.

Američke vlasti objavile su juče imena žrtava, od kojih su neki u rodbinskoj vezi. Na spisku stradalih su i Džojs Fajnberg (75), Ričard Gotfrid (65), Džeri Rabinovic (66), Danijel Stajn (71), Melvin Vaks (88), Irving Janger (69), ali i bračni par Bernis (84) i Silvan Simon (86), kao i brat i sestra Sesil Rozental (59), David Rozental (54). Najstarija žrtva maskara je Rouz Malindžer (97).

Javni tužilac SAD Džef Sešens najavio je da će protiv napadača biti podignute optužnice po 29 tačaka, za zločin iz mržnje i druge zločine, zbog čega mu preti smrtna kazna. Bauers bi na sudu trebalo da se pojavi danas.

Gradonačel­nik Bil Peduto rekao je da je to bio „najcrnji dan u istoriji Pitsburga“.

- Za porodice i prijatelje žrtava mi ćemo biti tu da vam pomognemo da prođete kroz ovu užasnu epizodu. Mi kao društvo bolji smo od ovoga, znamo da mržnja nikada neće pobediti - rekao je on.

Kako prenose američki mediji, Bauers je bio aktivan na društvenoj mreži Gab, svojevrsno­j alternativ­i Tviteru koji koriste ekstremni desničari. Poruke koje objavljiva­o uglavnom su bile antisemits­ke i antimigran­tske. Sat vremena pre napada napisao je da jevrejska organizaci­ja za izbeglice „voli da dovodi osvajače koji ubijaju naše ljude“.

Mediji prenose i da nije glasao za predsednik­a Trampa, jer je verovao da je on previše blizak interesima Jevreja.

Podsećamo, Bauers je ušao u sinagogu „Drvo života“u Pitsburgu u subotu po podne i uz povike „Svi Jevreji moraju umreti“počeo da puca na vernike koji su se okupli povodom praznika Šabat. U tom trenutku u sinagogi je bilo oko 100 ljudi.

Donald Tramp naredio je da se zastave na zgradama saveznih institucij­a spuste na pola koplja do 31. oktobra, iz poštovanja prema žrtvama.

 ??  ?? Četiri policajca su ranjena u akciji
Četiri policajca su ranjena u akciji
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia