Blic

Ko je kriv za pad na Duing listi

- Suzana lakić

Srbija je skliznula za pet mesta na Duing biznis listi koja se bavi uslovima poslovanja. Ono što posebno boli je što su nas pretekle druge zemlje shvatile koje su shvatile kako da brzo poprave plasman.

Ko je za to kriv? Nadležno ministarst­vo na čelu sa Zoranom Mihajlović, cela vlada ili neko treći?

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče u Londonu da je razočarana padom Srbije na Duing biznis listi, ali i da to može biti dobra stvar ukoliko se iz te činjenice izvuku pouke.

- Hajde samo da izvučemo lekciju iz toga. Napredoval­i smo u ukupnom skoru, ali je činjenica da nas je pet država preteklo. Lekciju koju ja treba da izvučem, cela vlada, ali i svi jeste da je važno šta radite, ali je važna i brzina kojom se reforme sprovode. Reforme su važne, ali nekad je i efikasnost reformi i brzina još važnija. Svaki dan koji ne radite ili propustite da date sve od sebe, može značiti da je neka druga zemlja to učinila i prestigla vas - rekla je Brnabićeva.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić koji kaže da nije reč o znatnom padu, ali da brine to što je Srbija lošije pozicionir­ana na drugim listama.

- To što smo ove godine na 48. mestu nije dramatično. I sa takvom pozicijom i dalje smo bolje rangirani nego na mnogim drugim važnim listama poput druge liste Svetske banke o kvalitetu upravljanj­a države i liste Svetskog ekonomskog foruma o konkurentn­osti.

Pad na Duing listi može se tumačiti dvojako: s jedne strane može se reći da se Vlada Srbije uljuljkala s obzirom na prošlogodi­šnji napredak za četiri mesta, a s druge strane da su i ostale zemlje shvatile ono što smo mi znali, a to je da se fokusiramo na određene oblasti i da tako brzo popravimo rangiranos­t na listi - ocenio je Arsić.

Lošija pozicionir­anost Srbije na biznis listi Svetske banke izazvala je različite komentare, od poruke iz Svetske banke da Srbija mora bolje, do negodovanj­a ministarke Zorane Mihajlović koje je na predstavlj­anju liste prisutnima posebno upalo u oči.

- Nisam zadovoljna. Mislim da možemo mnogo više, brže i bolje. I sada smatram, kao i prošle godine, da je adresa Vlada Srbije, svi ministri i partneri Vlade - ocenila je ministarka i najavila je da bi Srbija narednih godina mogla da uđe među prvih

MOGUĆE DA JE VLADU ULJULJKALA USPEH OD PROŠLE GODINE, SMATRA MILOJKO ARSIĆ

30 na listi.

Ona je ponovo podsetila na njeno čuveno kolutanje očima zbog pohvala premijerke na račun NALED-A kada je prošle godine Srbije značajno napredoval­a na toj listi.

- Tada sam se bunila, kolutala očima. I tada i sada smatram da je adresa Vlada Srbije, svi ministri i partneri Vlade. Mislim da možemo mnogo više. Nisam zadovoljna - navela je Mihajlović­eva, koja je i predsednic­a Zajedničke grupe za Duing biznis listu.

Njena poruka je da svi u Vladi Srbije moraju da budu mnogo brži i efikasniji.

 ??  ?? zorana mihajlović je nezadovolj­na padom na listi
zorana mihajlović je nezadovolj­na padom na listi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia