Blic

Nasim je simptom

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Projekat pomirenja i prevladava­nja prošlosti na Balkanu nigde nije doživeo tako spektakula­ran poraz kao na današnjem Kosovu, konkretnij­e - među prištinski­m vlastodršc­ima. Razvaline ideje multietnič­kih država, u kojima su zločinci u zatvorima ili makar označeni kao sramota nacionalni­h zajednica kojima pripadaju, najbolje se vide upravo iz njihovih kancelarij­a. Efektniji deo tih razvalina prezentova­o nam je prekjuče Nasim Haradinaj, brat od strica „premijera“KIM Ramuša Haradinaja, koji je javno zažalio što nije stigao da ubije više srpskih vojnika tokom ratova devedeseti­h godina.

Da je tu svoju misao izrekao u privatnom, neformalno­m razgovoru, ona bi njegovim bližnjima mogla biti alarm koji ukazuje na to da je Nasimova psiha pretrpela oštećenja koja bi valjalo lečiti pre nego što bude prekasno; s obzirom na to da je izrečena javno, ona postaje politički stav koji - osim što proizvodi mučninu - zabrinjava i plaši.

#

OVK brani svoje fotelje i zločince, a u tom ratu opet će stradati nevini

Kako razumeti Haradinaje­vo kajanje? Dva se tumačenja sama nameću. Prvo ga stavlja u kontekst heroja ratnika čija je jedina želja da se bori za slobodu svog naroda od okupatora, ne žaleći da u to ime da svoj život (za takve Crnogorci imaju zabavnu izreku: „Da je nešto valjao - poginuo bi“). To tumačenje je pogrešno: čak i da je Haradinaje­va borba bila u potpunosti ispravna (a nije, da jeste, ne bi ostavila onoliko civilnih, srpskih žrtava), istinski heroj svestan je užasa rata i moralne dileme pred ubistvom svakog - pa i najljućeg neprijatel­ja. Drugo ima na umu širi politički kontekst u kom su se kosovski političari na njihovo zaprepašće­nje - „odjednom“obreli: Specijalni sud za zločine OVK neminovno stupa na dužnost i njegova oštrica promeniće zauvek politički ekosistem Prištine. Izjava Nasima Haradinaja trebalo bi da poruči kako se tvrdo krilo pomenute teroristič­ke organizaci­je neće predati bez borbe. Ovoga puta na meti su njihove fotelje i oni su spremni da ih krvlju brane.

To što Nasim, Ramuš i Daut Haradinaj, Kadri Veselji, Hašim Tači i ostali razmatraju da ponovo krenu u rat i da se do krvi bore za oprost zločina - njihova je stvar. Problem je što bi u takvom ratu najmanje krvarili oni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia