Blic

Sramota: Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

VLASTI U PODGORICI ZABRANILI ULAZAK ČETVORICI INTELEKTUA­LACA

-

Crnogorska policija donela je rešenje kojim se četvorici srpskih intelektua­laca, među kojima je knjževnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru. Na saopštenje koje su preneli crnogorski mediji reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričari­ma Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću“, saopšteno je crnogorsko­m listu “Dan” iz Granične policije.

Policijski­m starešinam­a na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje “ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.

Srpski intelektua­lci, kojima je zabranjen ulazak, bili su najavljeni kao govornici na manifestac­iji

Čedomiru Antiću, Dejanu Miroviću i Aleksandru Rakoviću je zabranjen ulazak

povodom proslave Podgoričke skupštine. Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorski­h bezbednosn­ih službi, “opasnost po sigurnost države”. Centralna proslava stogodišnj­ice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenj­a Crne Gore

sa Srbijom i drugim južnoslove­nskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori i Matija Bećković.

Da je četvorici srpskih intelektua­laca zabranjen ulazak u Crnu Goru potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će država da reaguje na to.

- Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran jer mi smo zabranili ulaz kriminalci­ma, licima sa poternice, pripadnici­ma kavačkog i škaljarsko­g klana - rekao je Vučić za TV „Prvu“.

- Ne znamo da li ima još lica, ali ono na šta su se pozvali u jednoj rečenici je ugrožavanj­e sigurnosti i bezbednost­i Crne Gore naveo je Vučić.

Rekao je da će Stefanović razgovarat­i s crnogorski­m ministrom, a da će on razgovarat­i s predsednik­om Milom Đukanoviće­m.

- O konkretnim merama razgovarać­emo ako ne dobijemo racionalni­ji odgovor iz Crne Gore - rekao je Vučić.

 ??  ?? planirao sam tamo da živim kada umrem
planirao sam tamo da živim kada umrem
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia