Blic

Crvene linije mogu samo da smetaju

- Ivana mastilović jasnić

Apsolutno je netačno da Brisel zna, Vašington zna, svi znaju osim građana Srbije šta je predlog Beograda za Kosovo, izjavila je juče premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je navela da “svi znaju isto što i građani Srbije, a to je da smo spremni za kompromis” i da u ovom trenutku “crvene linije mogu samo da smetaju”.

- Ne postoji nikakav konkretan plan sa kojim bi građani mogli da se upoznaju. Ono što je važno i što mi ponavljamo je to da smo spremni za kompromis. Kompromis je da obe strane nešto dobiju i obe strane nešto moraju da izgube. U tom međuprosto­ru je kompromis i mi želimo da vidimo da li je i druga strana, prištinska strana, spremna za to - rekla je Brnabićeva u Oksfordu.

Ona je naglasila da se razgovara o bilo kojoj vrsti kompromisa, kao i da u ovom trenutku nemamo konkretna dokumenta na stolu.

- Razmišljam­o da li možemo da dođemo do nekog kompromisa, a u ovom trenutku smo suviše daleko da možemo da kažemo da ćemo i doći do toga. Kada dođemo, onda ćemo to predstavit­i građanima Srbije - istakla je ona.

Brnabićeva je ocenila da nema smisla danas govoriti o svakom predlogu koji je pomenut.

Kompromis, ponovila je, znači da moramo da napustimo poziciju komfora koju imamo u ovom trenutku i da vidimo koji je to međuprosto­r u kojem je moguć da postoji neki dogovor koji će dovesti do dugoročne normalizac­ije odnosa između Beograda i Prištine.

Brnabićeva je ukazala i da je dijalog Beograda i Prištine, sem kompromisa koji možda može da se po-

stigne na kraju, toliko težak, kompleksan i emotivan da potpuno nema smisla “da na tu težinu dodajemo crvene linije kada nismo došli do dogovora”.

- Crvene linije mogu samo da smetaju. Pustite da vidimo da li uopšte možemo da dođemo kao Beograd i Priština do nekog mogućeg dogovora, a onda saslušajte taj dogovor pa recite - ovo ne može, ne može - naglasila je Brnabićeva.

Ona ističe da je neverovatn­o da smo mi kao Beograd, Srbija, spremni da razgovaram­o sa predstavni­cima Prištine, a neko sa strane kaže - o ovome odmah ne možete da razgovarat­e.

- Nemojte vi nama da pričate o čemu ne možemo ili možemo da razgovaram­o, ovo pitanje je najteže za nas. Mi znamo o čemu možemo i o čemu ne možemo da razgovaram­o. Nemojte neko drugi da nam stavlja crvene linije na to - poručila je Brnabićeva.

 ??  ?? “šta tehnološka revolucija znači za budućnost vlade”
“šta tehnološka revolucija znači za budućnost vlade”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia