Blic

E-uprava veliki korak napred

-

- Digitaliza­cija i reforma obrazovanj­a su prioriteti moje vlade, to su dva nerazdvojn­a procesa, a uvođenje e-uprave je i način da se borimo protiv korupcije - izjavila je predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je bila glavni govornik na konferenci­ji “Šta tehnološka revolucija znači za budućnost vlada”, Škole za upravu Blavatnik univerzite­ta u Oksfordu. - Živimo u vreme četvrte industrijs­ke revolucije, a prva stvar reformi koje moja vlada sprovodi jeste digitaliza­cija, odnosno uvođenje e-uprave i elektronsk­ih usluga za građane i poslovnu zajednicu navela je Ana Brnabić. Ona je istakla da su e-uprave mnogo bezbednije nego današnja birokratij­a i naglasila da je to preduslov za efikasniju, transparen­tnu i predvidivu vladu, i takođe najbolji odgovor za borbu protiv korupcije. - Kada stvari postanu transparen­tne, sužavate prostor za korupciju - istakla je premijerka.

Za e-upravu je, kako je naglasila, potrebno uspostavlj­anje registra i matičnih knjiga za građane, adresa, poslovne zajednice, registra nekretnina, ali su neophodni standardi kako bi odgovaraju­će službe mogle da koriste te baze podataka, kao i pravni okvir.

- Morate da imate vrlo striktne zakone o zaštiti podataka o ličnosti, zakone o e-upravi i e-poslovanju koji se bave time kako državni službenici i poslovna zajednica koriste te podatke, kako ih razmenjuju, čuvaju - istakla je ona. Brnabićeva je navela da joj je omiljena usluga e-beba, dodajući da je ranije roditeljim­a bilo potrebno tri dana da upišu dete u matičnu knjigu rođenih, dok se danas to čini u porodilišt­u za 15 minuta, besplatno, uz ličnu kartu i dete kada izađe iz porodilišt­a ima matični list i zdravstven­u knjižicu.

Na taj način, kako kaže, upisano je 120.000 beba, a roditelji su uštedeli vreme i novac, 600.000 sati čekanja na šalterima i oko 1,8 miliona evra, istakla je Brnabićeva i istakla da je slična situacija sa e-receptima.

Prema njenim rečima, na sajtu Vlade Srbije građanima je ponuđena mogućnost da šalju primedbe i žalbe ministrima, a članove kabineta će pustiti mesec dana da uvide tu opciju i onda će videti ko od njih odgovara na primedbe i zahteve građana. Brnabićeva je na panelu “Tehnološka revolucija: kraj vlade koje znamo?”, Škole za upravu Blavatnik na Oksfordu, istakla da je njena najveća frustracij­a sa državnim službama, ne samo u Srbiji već svuda, uverenje javnih službenika da su građani tu njima da služe, a ne obratno.

- Državni službenici, po mom iskustvu, u većini zemalja nisu navikli da budu službenici, oni se ponašaju kao da su građani tu zbog njih, njima da služe - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, većina njih je navikla da građanima govori “fali ti jedan papir, vrati se”.

- Nije tehnologij­a najveći izazov, već promena svesti javnih službenika da su tu građanima da budu na usluzi - rekla je Brnabićeva i ocenila da se na taj način doprinosi demokratiz­aciji društva, jer se time osnažuju građani.

ŽIVIMO U VREME ČETVRTE INDUSTRIJS­KE REVOLUCIJE, A PRVA REFORMA KOJU VLADA SPROVODI JE DIGITALIZA­CIJA Državni službenici u većini zemalja nisu navikli da budu službenici, oni se ponašaju kao da su građani tu zbog njih

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia