Blic

Bi mogao državu da stotine hiljada evra

OZNAČEN KAO NAJVEĆI NARKO-BOS DANAS JE SLOBODAN ČOVEK

-

osobe da u katastru na njegovo ime upišu 7,5 ari zemlje, čime je oštetio budžet za oko 95.000 evra, sud je potvrdio. Viši sud ga je oslobodio i tih optužbi, a Apelacioni je nedavno tu presudu potvrdio.

- Kosmajac sada može da tuži državu i traži povraćaj kaucije, ali i naplatu svakog dana pritvora u kojem je, kako se sada ispostavlj­a, bio neosnovano. Da bi se branio sa slobode uplatio je državi 200.000 evra. U pritvoru je pre toga proveo 94 dana. Ukoliko bude tužio državu zbog neosnovano­g pritvora od suda zavisi koliko će mu dodeliti odštetu, može po danu da dobije 3.000 dinara, ali može i sto evra kaže sagovornik “Blica” blizak pravosuđu.

Kaucija i neosnovani pritvor, ako bude rešio da tuži državu, stajaće republički budžet manje od onoga što bi Kosmajac mogao da traži kao odštetu zbog privremeno­g oduzimanja njegove, ali i imovine supruge Aleksandre i sina Lazara jer je Republika Srbija skoro četiri godina u svoju kasu stavljala novac od rentiranja njihovih nekretnina. Naime, tri nedelje posle hapšenja, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje o privremeno­m oduzimanju imovine od Kosmajca i najbližih srodnika. Privremeno su oduzeti vila na Zvezdari, gde porodica Kosmajac stanuje, ali i kuća u Risnu u Crnoj Gori, 31 stan ukupne površine 2.700 kvadrata, šest lokala, kao i 43 parcele površine 15 hektara, čija se vrednost procenjuje na više od deset miliona evra.

- Porodica Kosmajac je i posle privremeno­g oduzimanja imovine nastavila da živi u kući na Zvezdari s tim da je tada državi plaćala kiriju malo manje od dve hiljade evra mesečno. Tu kiriju plaćaju skoro četiri godine i sada mogu da sve to povrate od države, a to je sigurno bar 80.000 evra. A gde je ono što je država inkasirala od izdavanja stanova i lokala Kosmajčeve porodice. To je sigurno višestruko veća suma od one koju je porodica Kosmajac platila za kiriju da bi nastavila da živi u svojoj kući jer svima je poznato kakve su cene iznajmljiv­anja stanova i lokala u prestonici. A pored tog zahteva da mu se isplati sve to što je država inkasirala rentiranje­m njegovih nekretnina, ukoliko odluči da tuži Republiku Srbiju može da zahteva odštetu što mu nije omogućeno da upravlja svojom imovinom. To su ogromne sume - objašnjava naš sagovornik.

 ??  ?? ISTRAŽNI ORGANI NISU MOGLI DA DOKAŽU DA DRAGOSLAV KOSMAJAC IMA VEZE SA ŠVERCOM NARKOTIKA Dragoslav Kosmajac uhapšen je pre četiri godine u Beogradu
ISTRAŽNI ORGANI NISU MOGLI DA DOKAŽU DA DRAGOSLAV KOSMAJAC IMA VEZE SA ŠVERCOM NARKOTIKA Dragoslav Kosmajac uhapšen je pre četiri godine u Beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia