Blic

VITKOST U ŠOLJI CRNOG ČAJA

Ruska medicina: Da pluća ne škripe Prednost je oduvek davana zelenom čaju, ali nove studije kažu da i crni topi kilograme

-

I crni i zeleni čaj stižu od iste biljke koja se zove Camellia sinensis. Razlika u delotvorno­sti i pozitivnim efektima koje imaju na organizam dolaze iz procesa obrade listova ove biljke, to jest stepena fermentaci­je. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja, zbog čega i ima tamnu boju.

UBICA KILOGRAMA Naravno da ne postoji čarobni napitak koji će tek tako istopiti vaše kilograme. Neće to učiniti ni crni čaj, ali će vam u procesu mršavljenj­a značajno pomoći. Pre svega, on ubrzava metaboliza­m i to delovanjem u crevima, kako su nedavno otkrili naučnici. Oni su, naime, došli do zaključka da crni čaj stimuliše proizvodnj­u dobrih bakterija i tako menja naš energetski metaboliza­m u jetri. „Naši novi nalazi ukazuju na to da crni čaj kroz specifičan mehanizam proizvodnj­e dobrih bakterija doprinosi dobrom zdravlju i gubitku težine kod ljudi. Zato ga treba piti svakodnevn­o“, kaže profesorka Suzan Hening s Univerzite­ta u Los Anđelesu.

Osim što povoljno deluje na metaboliza­m, crni čaj učestvuje u procesu topljenja kilograma, a to sve zajedno čini da do željene linije dođete brže i lakše.

PRIJATELJ SRCA

Crni čaj veoma blagotvorn­o deluje na kardiovask­ularni sistem. Redovno ispijanje ovog napitka, pokazuju neka istraživan­ja, sprečava začepljenj­e arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga. Osim ovog uticaja na arterije, crni čaj direktno deluje na srce, mozak i funkciju disanja. Kofein u čaju nadražuje koru velikog mozga, što doprinosi tome da intelektua­lne radnje obavljamo sa manje napora. Osim toga, crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost, utiče na bolji rad mišića, pun je antioksida­nasa kao i njegov rođeni brat zeleni…

UMESTO KAFE Najdelotvo­rnije je piti ga ujutro umesto kafe. Sadrži puno kofeina, razbudiće vas i dati vam neophodnu energiju za početak dana. Pritom, šolja ovog čaja ima tek nekoliko kalorija.

15 DANA DETOKSIKAC­IJE Ova kura traje 15 dana i veoma je laka za primenu. Čisti organizam od toksina i nečistoća, a istovremen­o jača i čisti jetru i bubrege. U pola šoljice prokuvane vode treba da dodate jednu kašiku crnog čaja. Zatim u tu šoljicu dodajte pola šoljice neprokuvan­e tople vode. Popijte sve odjednom ujutro, na prazan stomak.

UKUSI I NAČINI

Crni čaj neki nazivaju indijskim, a neki ruskim, međutim, način pripreme se razlikuje od kulture do kulture. Neki crni čajevi se obogaćuju aromom jasmina i bergamota pa se tako dobija ukusni „Erl Grej“, recimo. Obično se dodaje malo mleka kako bi se ublažio gorki ukus, ali u Indiji se u crni čaj stavljaju i cimet, med, đumbir… Tibetanski monasi pak imaju druge motive, oni žele da ostanu što duže budni u meditaciji, pa u svoj crni čaj stavljaju so i puter.

PUN JE ANTIOKSIDA­NATA KAO I NJEGOV ROĐENI BRAT ZELENI ČAJ

 ??  ?? Tibetanski monasi žele da ostanu što duže budni u meditaciji, pa u svoj crni čaj stavljaju so i puter
Tibetanski monasi žele da ostanu što duže budni u meditaciji, pa u svoj crni čaj stavljaju so i puter

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia