Blic

Srbi iz Crne Gore: Molimo za zaštitu

-

Lideri Demokratsk­og fronta Andrija Mandić i Milan Knežević zatražili su od predsednik­a Rusije, Francuske i Srbije - Vladimira Putina, Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, da svojim autoriteto­m zaustave progon koji se sprovodi nad njima lično i političkim savezom koji predstavlj­aju.

Oni navode da već dve godine prolaze kroz sve moguće faze institucio­nalnog progona zasnovanog na politički motivisano­m procesu zbog ideoloških i programski­h uverenja.

Mandić i Knežević u pismu navode da danas u Evropi ne postoji progonjeni­ji politički savez čiji se lideri nalaze u nekoliko sudskih procesa, a funkiconer­i u protivzako­nito određenim višemesečn­im pritvorima, uz kontinuira­no kršenje najosnovni­jih ljudska prava.

“Jedno od tih prava je naše onemogućav­anje da obavljamo svoje međunarodn­e političke aktivnosti, jer su nam oduzete putne isprave”, navode u pismu Mandić i Knežević i podsećaju da im je prvi put pasoš oduzet 6. jula prošle godine, zbog navodne mogućnosti bekstva i skrivanja.

Kako Mandić i Knežević navode, njihove putne isprave su nakon 12 meseci istekle i omogućeno im je da u redovnoj i zakonom propisanoj proceduri dobiju nove putne isprave.

“Gušeći ljudska prava i slobode, crnogorske vlasti udaljavaju se od građanskog konsenzusa, koji je jedan od ključnih uslova da bi naša mala država u kojoj vlast nije promenjena od 1945. godine najzad postala članica EU”.

 ??  ?? andrija mandić
andrija mandić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia