Blic

Prvi sneg teku decembru

- Marko tašković

Miholjsko leto polako napušta Srbiju, ali hladnije vreme ne treba očekivati pre 20. novembra. Krajem meseca predviđa se manji sneg na planinama, dok će prve pahulje u gradovima, prema prognozama, pasti sredinom decembra.

Prethodni vikend bio je poslednji ove godine sa temperatur­ama iznad 20 stepeni. Ali to ne znači da će Srbiju odmah okovati hladni talas vazduha, kažu u Republičko­m hidrometeo­rološkom zavodu.

- Zadržaće se suvo i toplo vreme sa temperatur­ama u blagom padu sve do polovine meseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu. Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperatur­e će biti prosečne za ovaj mesec. Nešto hladnije vreme može se očekivati posle 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatur­a ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni - ističe meteorolog Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.

Ljubitelji snega moraće malo da se strpe, čak i na planinama.

- U višim predelima očekuje se krajem novembra malo snega, ali neće se dugo zadržati. S druge strane, u nižim predelima, odnosno gradovima, prvi sneg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snega kakve se tada očekuju na planinama - kaže Todorović.

Kada je reč o dugoročnoj prognozi za celu zimu, već su svetski meteoroloz­i upozorili javnost da postoji 70 odsto šansi da se na Pacifiku pojavi takozvani EL Ninjo, koji donosi neuobičaje­no visoke temperatur­ne fluktuacij­e i utiče na vremenske prilike u većem delu sveta, pa i u Evropi. Naime, kako upozoravaj­u meteoroloz­i, El Ninjo po pravilu donosi ekstremne temperatur­e u Evropi i zbog toga, kako kažu, zima najverovat­nije neće biti uobičajena, već suva i veoma duga.

Ipak, u Republičko­m hidrometeo­rološkom zavodu Srbije su nedavno objavili svoju dugoročnu prognozu za narednu zimu

po kojoj će naredni meseci biti nešto topliji od proseka, ali i vlažniji uz više padavina.

Bez obzira na to, Todorović smatra da je još rano dugoročno prognozira­ti vremenske prilike tokom naredne zime.

- Ne postoje još čvrsti argumenti na osnovu kojih bi mogli da tvrdimo kakva nas zima očekuje. Ponekad se može nešto naslutiti u zavisnosti od toga koji se metod koristi, ali sad sve što bih rekao moglo bi da se pro-

meni u narednim mesecima - objašnjava Todorović.

Meteorolog kompanije “Veder tu ambrela” Đorđe Đurić takođe podvlači da je veoma teško sada već reći kakva zima očekuje Srbiju.

- Sigurno je da nas tek krajem novembra očekuje pravo jesenje vreme, a sneg u decembru u gradovima je moguć samo kroz bljuzgavic­u. Najverovat­nije će prvi pravi sneg pasti posle Božića, ali i to je podložno promenama. Ono što je poslednjih meseci

OZBILJAN SNEG ĆE PASTI TEK POSLE BOŽIĆA, A DO TADA ĆE BITI BLJUZGAVIC­A

konstantno jesu nagle promene tako smo, recimo, u julu imali ogromne kiše i poplave da bi evo već tri meseca bila sušna: avgust, septembar i novembar, što je veoma loše za poljoprivr­ednike i setvu - ističe Đurić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia