Blic

Putin uručio odlikovanj­e Milošu Bikoviću

SRPSKI GLUMAC PRIMIO PRIZNANJE U VELIKOM KREMALJSKO­M DVORCU

-

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je juče srpskom glumcu Milošu Bikoviću rusku državnu nagradu Medalja Puškina.

Nagrada je uručena na svečanom prijemu, organizova­nom povodom Dana narodnog jedinstva, u Velikom kremaljsko­m dvorcu, gde se Biković na ruskom jeziku zahvalio predsednik­u Ruske Federacije i čestitao Dan narodnog jedinstva.

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizm­a imaju posebnu vrednost i da je na njima zasnovana nepobediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađiva­la i oduševljav­ala svet.

“Osećaj patriotizm­a je važan deo opštenacio­nalne kulture, srž našeg genetskog sećanja”, rekao je Putin i dodao da Dan narodnog jedinstva istorijski, moralni i duhovni značaj, označava vernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperite­tu.

Sa prostora Balkana ove godine je Ordenom prijateljs­tva odlikovan i gradonačel­nik Zagreba Milan Bandić.

Putin na ovaj praznik tradiciona­lno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani Medalja Puškina ustanovlje­na je 1999. i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetite­ljstva, književnos­ti i umetnosti

za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljs­tva, saradnje i međusobnog razumevanj­a među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranst­vu.

Medalja Puškina ustanovlje­na je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetite­ljstva, književnos­ti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanj­e kultura i nacija. Na ovogodišnj­oj svečanosti dodeljeno

je ukupno 11 nagrada, pet Ordena prijateljs­tva i šest Medalja Puškina.

Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Istorijski ovaj praznik je povezan sa krajem smutnih vremena u Rusiji u 17. veku.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia