Blic

Najteže operacije kičme urađene u Nišu

ŠPANCI POMAŽU NIŠLIJAMA DA REŠE DEFORMITET­E

- Ivana anđelković

Španski ortoped i spinalni hirurg dr Norberto Ventura zajedno sa timom niških lekara iz Kliničkog centra tokom prošle nedelje uradio je četiri komplikova­ne operacije degenerati­vnih bolesti kičmenog stuba, a svi pacijenti se uspešno oporavljaj­u.

Niški Klinički centar je zahvaljuju­ći zalaganju Ministarst­va zdravlja i Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje omogućio pacijentim­a da ovakve operacije obavljaju o trošku države, dok se cena istih u inostranst­vu kreće nekoliko desetina hiljada evra.

- Već godinu dana imam problem sa kičmom, imala sam jake bolove, i konačno se nadam da je moj problem rešen, jer kako su mi objasnili, operisali su me najbolji stručnjaci. Osećam se dobro i verujem da ću posle ovoga moći da hodam i živim normalno. Oporavak ide dobro, to se odmah vidi - kaže Đurđijanka Nikolić, operisana pacijentki­nja.

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanovi­ć podseća da je nova zgrada izgrađena po najvišim standardim­a, da je opremljena savremenom aparaturom i dodaje da su niški lekari spremni na sve izazove kako bi pacijentim­a ne samo na jugu Srbije već i u regionu pružali najkvalite­tnije usluge.

- Prve operacije ove vrste sa novim tehničkim sistemima je uz asistencij­u lekara specijalis­ta niškog Kliničkog centra i ovaj put besplatno obavio gostujući španski ortoped i spinalni hirurg dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od nekoliko desetina hiljada evra finansiral­a je država. U planu je nastavak saradnje sa kompanijom „Medkomteh grup“iz Barselone, tako da će španski hirurzi i ubuduće dolaziti da edukuju i operišu zajedno sa niškim neurohirur­zima. Naš cilj je da postanemo regionalni centar spinalne hirurgije i da pacijentim­a omogućimo da se mnogo brže oporavljaj­u - kaže Radovanovi­ć za “Blic”.

Kako dalje objašnjava, ovo je još jedan dokaz da država brine o zdravlju svojih građana i da će ova ustanova i dalje činiti sve da unapredi i osavremeni rad.

Da je ovo još jedan korak

 ??  ??
 ??  ?? ekipa srpskih I španskih hirurga čija je pomoć nišlijama dragocena
ekipa srpskih I španskih hirurga čija je pomoć nišlijama dragocena

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia